Goed Gewicht

Ja, nee, vakantie ijsje?

ice-cream-2202605_640

Vakantie? Daar hoort een ijsje bij.

Vakantie daar hoort voor de meeste mensen zon, strand en lekker eten bij. Genieten van een heerlijke creme glacé, een gelato of een helado. Een croissants op je terras of voor je tent. Het lokale drankje met de bijbehorende hapjes en het ultieme vakantiegevoel van een heerlijke maaltijd met prachtig uitzicht en een goed glas wijn. Waar de een zich al weken bezighoud met alle uitstapjes en attracties is de ander al weken aan het zoeken naar de leukste eettentjes en gerechten van de streek.Je wil gewoon even alles loslaten en genieten want….
Dat heb je verdiend.
Dat roept een van je roeptoeters in je hoofd.  

Wat heb je verdiend

Maar laten we eens eerlijk zijn tegen elkaar en jij vooral tegen jezelf. Wat heb je nou echt verdiend?
Vraag je dat eens heel kritisch af. Wat zou je nu het allerliefste willen in de vakantie?
Hoe voel jij je bij elke dag een of twee ijsjes en een aantal drankjes. Gebak bij de koffie. Chips, kaasje, worstje en knabbels bij de middagborrel. Weer de BBQ met de buren op de camping met de stokbrood en de  kant en klare salade uit een bak.  Want het is vakantie dus we gaan niet moeilijk doen.
De wijn uit de streek is heerlijk en de cocktail aan het zwembad is zoveel lekkerder als thuis.

Je lijf en je hoofd zullen je regelmatig signalen geven. Misschien voel je het aan je maag of je darmen. Je hoofd voelt af en toe wat houterig of als een wattenbol. Je lijf geeft aan dat het allemaal wel wat veel is maar och, het is vakantie dus? Je negeert je lijf. Na een dutje op het strand bed of de volgende dag ben je weer klaar voor de volgende ronde.

Is dit wat je hebt verdiend? Is dit wat je wil? Geeft dit je een goed gevoel?

Gedachten en gevoel

We gaan het niet over afvallen hebben maar waarschijnlijk ( en ik weet het bijna zeker) spoken er nog meer roeptoeters ( gedachten) door je hoofd.

Dat het toch wel een beetje veel is en niet zo goed voor je. Dat je toch niets steeds toe moet geven aan al dat lekkers. Och het is vakantie en daarna zien we wel weer.  Hoor je ze? Dit zijn gedachten die je geen goed gevoel geven. Je gedachten geven je onherroepelijk een gevoel waaruit je gedrag ontstaat en voor je het weet heb je weer een toastje kaas te pakken of dat lekkere toetje. Zo werkt dat nu eenmaal.

Je kunt met je gezonde verstand zo mooi bedenken dat je het deze vakantie eens heel anders aan gaat pakken. Dat je deze vakantie eens niet los gaat omdat je dat altijd gedaan hebt. Dat je nu eens niet met extra bagage naar huis gaat.  Maar je hebt jaren gewoon lekker ijsjes gegeten. Wijntje, kaasje, pizza. Dat hoort bij vakantie.  Dat ligt opgeslagen in je ” bibliotheek ”.  Zodra dit in zicht komt dan wil je dat. Je inhouden wordt een strijd die je niet gaat winnen.

Steeds ( niet ) met eten bezig

Wanneer jij deze strenge keuze gaat maken dan ben je waarschijnlijk je hele vakantie bezig met eten. Wel, niet, wel niet.  Je verzint smoezen om jezelf goed te praten, springen de ijsjes bijna als vanzelf in je mond en ondertussen wordt het er niet gezelliger op. Jammer toch van je vakantie. Wanneer je gewoon mag, heb je zelf de keuze om het wel of niet te doen. Dat is het verschil wat het wel veel makkelijke voor je maakt.

Wat dan wel?

Laat het eens gewoon gaan maar luister wel goed naar je lichaam wanneer je zonder extra bagage naar huis wil of lekker op gewicht wil blijven.
Dat is overigens ook al ook al super goed. Weet je? Ik vind het ook heerlijk  om op onze vakantie te proeven van alle lekkere lokale gerechtjes. Een glas wijn? Daar kan ik echt van genieten.

Hoe ik dat dan doe in de vakantie?
Ik vraag me regelmatig af hoe ik me wil voelen om van mijn vakantie te genieten.
Goed dus. Lekker fit om leuke dingen te doen. Steeds eten doet me dan geen goed. Ik kies voor wat ik echt lekker vind, ook al is dat maar een klein beetje. Twee weken vakantie hoeven geen 14 ijsjes te worden. Als de lunch wat later of royaler uitvalt is de avondmaaltijd iets lichts.
Af en toe dagje of meer non alcoholico. Genoeg is genoeg ook al is het nog zo lekker. Voor mij is dit de allerbeste.

Ik hoef niet te eten omdat ik het zie, ruik of omdat een ander vindt dat ik dan “niet gezellig “ben. Ik mag eten omdat ik ervan wil genieten en of  ik iets goeds wil voor mijn lijf. Er wordt me niets verboden. Ik mag zelf kiezen. Wat, hoeveel en hoe vaak. Klinkt goed toch?   En dat mag jij ook.

Zo gaat het in mijn vakantie en ik kom niets te kort. Ik eet en geniet van wat ik lekker vind en geniet zodoende ook van de leuke dingen die ik kan doen op mijn vakantie. Het gaat gewoon vanzelf. Zonder extra bagage terug naar huis.
En denk nou niet dat dit bij mij zomaar in een paar weken is gefixt. Nee echt niet .Ik heb me dit heel langzaam stap voor stap eigen gemaakt. Het is hierdoor een gewoonte geworden. Gewoon vrij zijn in mijn keuze zonder gesteggel van roeptoeters in mijn hoofd. En ja zeker. Ze roepen ook wel eens dat ik het verdiend heb of dat ik zielig ben. En ja dan stop ik ook wel eens wat in mijn mond terwijl mijn lijf daar niet om vraagt. 

Deze opmerking kreeg ik van Marianne na haar vakantie. Ik mocht gewoon alles eten en daardoor maakte ik veel bewuster mijn keuzes. Dat had ik gelukkig al geleerd door jouw programma. Ik heb echt genoten en het belangrijkste. Niet steeds met eten bezig geweest. Heerlijk.

Zou jij dat nu ook graag willen en niet alleen tijdens de vakantie maar voor altijd?

Wil je graag investeren in jezelf, je gezondheid en je gewicht?
Je bent welkom bij mij in de praktijk of online. Kunnen we samen kijken hoe ik ik je daarbij kan helpen.