Goed Gewicht

Met aandacht afvallen

Er zijn van die dagen in de maand dat je maar een ding wil. Snoep, chocolade of weet ik al niet meer waar jij trek in hebt. Ja dacht misschien dat dat naar mate dat je ouder wordt wel over zou gaan? Het tegendeel is waar. 
Hoe hard jij ook je best doet het lukt je niet. Je kunt het gewoon niet tegen houden. Dit heeft te maken met je mooie vrouwenlijf dat zich voorbereid op ons voortbestaan. Daar heeft je lichaam energie voor nodig.   
Dit was in tijden van schaarste echt van essentieel belang maar met een overvloed aan eten is dit niet meer aan de orde.  Je hormonen beginnen langzaam aan te veranderen en dat zorgt er ook nog eens voor dat je stofwisseling wat trager wordt wat ook afvallen moeilijker maakt. 

Je wil dolgraag afvallen en hebt al van alles geprobeerd. Het lukt je steeds wel maar ook wanneer je situatie veranderd door bepaalde gebeurtenissen verval je weer in een oud vertrouwd patroon. Denk aan vakantie, feest of verdrietige gebeurtenissen. Een verhuizing of een andere baan. 

Vervolgens begin je weer aan een andere afval methode. Je bent er van overtuigd dat deze je wel gaat helpen. 
Door alle pogingen om af te vallen ben je het vertrouwen in heel veel programma’s en in jezelf  misschien wel wat verloren en denk je dat het je toch niet gaat lukken. 
Zal ik je eens wat vertellen. Je kunt het best. Dat heb je inmiddels toch wel gemerkt. Je kunt het alleen niet zo goed vasthouden. Dat ga je nu veranderen. Ik ga je met alle kennis die ik in huis heb helpen.

Herken jij je in de volgende uitspraken?

 

Ik wil niet eten en toch doe ik het
Ik beschuldig mezelf omdat ik wat lekkers gepakt hebt
Ik houd me in tijdens een etentje en thuis graai ik nog wat uit de snoepkast
ik  bent er van overtuigd dat ik van een macaron dik wordt
Ik  zie slechte suikers en vetten in plaats van eten
Mijn weegschaal bepaalt mijn dag
Als ik ongesteld moet worden dan moet de kast op slot

Als honger het probleem niet is , is eten dan een oplossing?

Je eetgedrag veranderen begint met aandacht te geven aan wat je voelt en wat je gedachten zijn wanneer je ” honger/ eetdrang ” hebt.  Je leeft door een druk bestaan  als drukke jonge vrouw die midden in het leven staat voor een groot deel op de automatische piloot. Je beredeneert  en relativeert veel met je hoofd en loopt zodoende voorbij aan de signalen die je vertellen waar je lichaam echt om vraagt.   

Maar die signalen heb je niet voor niets, ze hebben je wat te vertellen.
Ons lichaam geeft signalen als we b.v. boos, verdrietig, verveeld of onrustig zijn. Maar ook als we blij zijn.  Deze signalen, je gevoelens en emoties hebben een functie.  Ze waarschuwen je vragen je om iets met je situatie te doen.  Je voelt het niet en loopt er aan voorbij. Maar als jij je gevoelens niet beantwoord, neemt je lichaam het van je over en zet je aan tot eten. Maar dat kan anders.  

portret-min

                                                                                                                                                                               Verandering begint

       met

       aandacht

                                                                         Jeanne

Door aandacht te gaan geven aan je gedachten en je gevoel kom je erachter waarom je in b.v. in bepaalde situatie steeds naar de kast loopt waar de  chocolade je roept, “eet me “. De chips springt vanzelf uit de zak je mond in. Je kunt er niets aan doen.  Herken je hier iets in ? Je gedrag komt ergens vandaan en dat gaan we opsporen. 

Je gevoel kan vermoeidheid zijn maar ook boosheid of verveling. Alleen je voelt het niet of je wil het niet voelen. Je vermoeidheid kun je oplossen met een poosje rust nemen. Je boosheid met uitspreken van wat je dwars zit en je verveling door iets te gaan doen.  Ook kunnen gewoontes van vroeger of overtuigingen je eetgedrag in stand houden.
Als je daar niet meer bewust van bent , zit je hand eerder in de snoep pot of chips zak dan je lief is.  Het kan je letterlijk en figuurlijk in de weg gaan zitten.
Door aandacht te geven aan wat er echt speelt kun je het oplossen. Jij gaat zelf de keuzes leren maken. Je kunt op verschillende manieren weer beter leren voelen. Door b.v. mindfulness oefeningen te doen. Ook meditatie en ontspanningsoefeningen zijn fijn om mee te werken. Ze dragen echt bij  aan een verandering in je eetgedrag. 

Vooral in de periode dat je mooie vrouwenlichaam zich gaat voorbereiden op een andere levensfase zit je vaak in een heel druk leven waarbij je meer dan ooit aan je gedachten en gevoelens voorbij loopt 

Is mindful afvallen zweverig?   Nee!

Nee, mindful is zeker niet zweverig. Jaren geleden kwam ik in aanraking met Mindfulness. Het heeft me bewuster gemaakt in het maken van keuzes zonder dat ik me schuldig voel en het zijn niet alleen eetkeuzes. Het heeft me met een meer open blik leren kijken en milder te zijn naar mezelf. Het heeft me heel veel goeds gebracht en dat gun ik jou ook.  

Mindful wil zeggen dat je met volle aandacht in het moment bent zonder dat je oordeelt. Dat komt goed van pas wanneer jij jezelf nogal eens veroordeelt over je eetgedrag. Niets zweverigs aan dus. Je hebt aandacht voor wat je denkt en je leert weer voelen waar je echte honger zit zodat je niet meer hoeft te vullen. Door de volle aandacht te geven aan wat je denkt ontdek je misschien dat bepaalde overtuigingen die jouw eetgedrag in stand houden helemaal niet kloppen. Je leert door aandacht te geven aan je overtuiging, andere keuzes te maken.     

Je leert dat wat je  ruikt, ziet, proeft of hoort je al kan triggeren tot overeten. Dit gebeurt wanneer je geen  aandacht hebt  voor welk signaal je zintuigen je geven. Het kan gebeuren dat op een feest bij het zien van een heerlijke taart al ja zegt terwijl je nee bedoeld.  Het heerlijke gevoel van de romige zoetigheid in je mond kan er voor zorgen dat je nog meer wil eten dan je eigenlijk wil. 
Dit alles gebeurt in je onderbewuste.  
Wanneer je aandacht geeft aan wat er gebeurt kun jij zelf de keuze maken die jou op weg helpt naar jouw doel.
Aandacht die jouw relatie met eten herstelt.  
genieten

  Een gebeurtenis geeft gedachten die zorgen voor gevoelens die je gedrag bepalen.
 Je gedrag veroorzaakt uiteindelijk het gevolg. Een gevolg wat jij vaker liever niet wil. 
  Door aandacht ontstaat een goede relatie met je eten. Je mag alles blijven eten en valt af. Hoe klinkt dat ?