Goed Gewicht

Gezonde voeding, goed humeur

chalenge

Weet je wat leuk is?

Om te horen dan mensen zich na twee weken gezonder eten al een stuk fitter, minder moe en opgewekter voelen. Dit zijn   uitspraken die ik echt bij iedereen die bij mij in de praktijk komt hoor. 
“Ik voel me al zo anders”.
“Het lijkt wel of de mist optrekt in mijn hoofd”.
“Ik voel me veel opgewekter, hoe kan dat? ”
En dat door een paar simpele aanpassingen in je eetpatroon.

Minder suiker en suikerhoudende producten, meer groenten, gezondere vetten. Zo veel mogelijk kant en klaar weg laten. Wat niet wil zeggen dat je dat helemaal niet meer mag gebruiken. Ook je favoriete snack of drankje mag je zeker blijven gebruiken. Het leven is te leuk om je alles te ontzeggen maar wil je fit en met meer energie en een goed gewicht en met een goed humeur door het leven ? Dan is dit artikel zeker de moeite waard om verder te lezen.

Snoepen, snaaien en dan vooral chocolade, chips en snacks. Eten dat veel zoet, zout en vet bevat. Dat geeft je even een heel goed gevoel. Heel even. Het geeft enorme pieken in je bloedsuiker wat je steeds naar meer doet vragen. Snoepen, snaaien en snacken Iedereen doet het wel eens maar wanneer je dit vaak doet, door gewoonte, verveling, stress of  emoties dan heeft dat een slechte invloed op niet alleen je gewicht maar ook op je humeur. Je komt in een vicieuze cirkel.

Door het eten van onbewerkte voeding schrap je al meteen een heleboel suikers en toevoegingen uit je menu. Suikers uit bewerkte producten zoals koek, snoep, gebak, ijs, witte broodsoorten en pasta. Frisdrank en alcohol bevatten grote hoeveelheden suiker. Dit zijn stoffen waar je darmen niet blij mee zijn.

Suikers gaan gisten in je darmen en bij veelvuldig gebruik kunnen er zwakke plekjes ontstaan in je darmwand  waardoor foute voedingstoffen je lichaam kunnen binnendringen. Hierdoor kunnen weer talloze klachten gaan ontstaan. Je hormonen raken verstoord waardoor je lichaam uit balans raakt. Vermoeidheid, hoofdpijn, huidklachten. Ook je concentratie kan gaan verminderen. Er kunnen depressieve gevoelens ontstaan. Al deze klachten hebben uiteindelijk ook invloed op je humeur.

Door talloze onderzoeken komen we steeds meer te weten over de interactie tussen onze darmen en ons brein. Je darmen staan rechtstreeks in verbinding met je brein. Ze geven dan ook razendsnel gegevens door aan elkaar. Wanneer jij voeding eet die je darmen irriteren dan voel jij je ook niet happy. Andersom , als jij een spannend examen hebt of een belangrijke afspraak kan dat ook weer invloed uitoefenen op je darmen en moet je misschien wel vaker naar toilet als dat je gewend bent.

Voeding die supergoed is voor je energie, je gewicht, je darmen en daarmee ook voor je brein?
Groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Groenten en fruit zijn de top leveranciers van vitaminen en mineralen. Hulpstoffen die zorgen dat ons lichaam goed blijft functioneren en kan herstellen. Ze bevatten veel vezels die zorgen voor gezonde darmen die goed hun werk kunnen doen.
Noten met de gezonde Omega 3 vetzuren, eiwitten en vezels.
Peulvruchten die naast eiwitten ook vezels en een behoorlijke dosis Omega 3 vetzuren bevatten.
Extra vierge olijfolie en vette vis. Toppers in het leveren van Omega 3 vetzuren. Juist de Omega 3 vetzuren zijn zo belangrijk voor de prikkeloverdracht, de communicatie tussen de zenuwcellen van je hersenen. Wanneer jij jezelf voed met gezonde voeding die bovenstaande stoffen in ruime mate bevat voel jij je al snel fitter, ook in je hoofd. Heb je meer energie en zul je dit ook gaan merken in je gewicht.

Om maar aan te geven hoe belangrijk gezonde voeding kan zijn blijkt wel uit dit artikel uit Psychologiemagazine. Dit is het  Europeese MooDFOOD-project waarin de relatie tussen voeding en depressie werd onderzocht. Voor het onderzoek werd een groep van 1.025 mensen onder begeleiding van psychologen een gezond voedingspatroon aangemeten. De controlegroep kreeg die begeleiding niet.
Alle deelnemers hadden depressieve symptomen: ze waren moe, hadden weinig zin om iets te ondernemen, sliepen weinig of juist heel veel, hadden nauwelijks honger of juist voortdurend trek. Ook konden ze zich slecht concentreren.

De groep die minimaal acht begeleide sessies kreeg, knapte het meest op. Deze deelnemers voelden zich energieker, kregen meer focus en levenslust, konden beter slapen en voelden zich vrolijker.

Hun kans op een depressie daalde hierdoor met 22 procent. Een andere belangrijke conclusie uit het vijfjarige onderzoek is dat een gezond voedingspatroon symptomen van depressie kan verminderen

Hieruit blijkt dus maar weer dat gezonde voeding meer voor je kan beteken dan je misschien wel denkt.

Lekker gezond eten. Niet allen voor je gewicht, je energie maar ook voor je humeur. Daar knap je van op.

Wist jij dat er miljoenen jaren geleden in midden Ethiopie het menselijk brein is ontstaan? Weet je waardoor? De mensachtigen die daar leefden rondom de meren die daar toen nog waren, aten veel vis en zaden uit grassen. Beide voeding bevatte enorm veel omega 3 vetzuren. Volgens onderzoekers is daardoor weer door miljoenen jaren evolutie ons menselijk brein ontstaan. Geen wonder dus dat je brein heel graag voeding wil dat hier ruim  voorziet in Omega 3 vetzuren.

Wist je ook dat Omega 3 vetzuren heel belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten? Wanneer je in de overgang raakt gaan je bloedvaten  onder invloed van je oestrogeen daling wat stugger worden en kan door stress en slechte voeding. vaatvernauwing ontstaan. Een goede reden om goed voor jezelf te gaan zorgen wanneer je 40+ bent. 

Wil je graag investeren in jezelf, je gezondheid en je gewicht?
Je bent welkom in mijn praktijk od online. Kunnen we samen kijken hoe ik jou daarbij kan helpen.