Goed Gewicht

worstenbroodjes

Het recept van onze worstenbroodjes is al een oud recept.
Terwijl mijn zus en ik samen met ons moeder de boom op mochten tuigen, bakte ons vader  worstenbroodjes en krentenbrood.
De geluiden van het deeg slaan op het granieten aanrechtblad en de geur die bij het bakken door het huis kringelde vergeet ik nooit meer. Maar het allerfijnste moment was samen bij de opgetuigde boom met ballen, lampjes en engelenhaar, in pyjama een warm worstenbroodje. Het is waarschijnlijk dat ik daar zo’n fijne herinnering aan heb dat een worstenbroodje voor mij een heel speciaal lekker broodje is gebleven.

Voor ongeveer 25 broodjes heb je nodig

500 gram meel, 25 gram gist of 1 zakje instant  gist, 2 dl lauwe melk, 100 gram roomboter in blokjes en ongeveer 10 gram suiker. 

750 gram gekruid half om half of varkensgehakt.

Verwarm je oven op 220 graden

Maak op je aanrechtblad een bergje van het meel en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin een deel van de lauwe melk en laat de gist oplossen in de melk. Roer van binnenuit steeds een beetje meel naar het midden en voeg suiker en steeds een beetje melk toe. Maak van deze massa een soepel deeg en kneed het goed door. Maak er bolletjes van van ongeveer 30 gram. Leg ze op een bakplaat en dek ze af met een handdoek en laat ze een half uur rijzen op een warme plaats. 

Rol van 750 gram gekruid half om half of varkensgehakt rolletjes van ongeveer 30 gram. Rol ze heel licht door wat meel en leg ze weg. 

Rol op een schoon aanrechtblad een bolletje deeg uit tot een ovaal lapje en rol hier een gehaktworstje in. Vouw het worstje in en plak de naad met wat water dicht .

Leg de broodjes ruim van elkaar met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat en laat ze nog een uur rijzen op een warme plek.

Bak de broodjes af in ongeveer 20 minuten. 

Om de broodjes een mooie glans te geven kun je voor het bakken insmeren met losgeklopt ei of na het bakken insmeren met een kwastje met wat water. 

Veel plezier met bakken en wie weet ga jij een mooie traditie maken. Succes en smakelijk. 

Meer home made recepten vind je hier op mijn pagina recepten