Goed Gewicht

Wereld voedseldag

 

 

 

Wereld voedsel dag

Terwijl ik voor het koelvak van onze grote super sta bekruipt me een heel onbestendig akelig gevoel. Ik schaam me zelfs voor de enorme diversiteit  en hoeveelheden yoghurt, toetjes en andere soorten zuivel.  Ik moet even schakelen, gisteren stond ik nog in  ik nog in Ethiopië op een lokale markt en nu sta ik weer in onze westerse welvaart maatschappij waar op elke hoek van de straat eten te krijgen is en we kunnen kopen en eten wat we lekker vinden ook al hebben we geen honger.  Gisteren was in het voorjaar dat ik een prachtige reis gemaakt heb met mijn  lief en onze vrienden die daar in het prachtige Ethiopië  voor een aantal jaren wonen en werken. Vele foto’s herinneren me nog aan deze bijzondere tijd en een heleboel onuitwisbare  indrukken  liggen veilig opgeslagen op mijn harde schijf . Een ervan is dat de bevolking als eerste prioriteit heeft dat er eten is. Altijd bezig zijn om de kinderen te voeden. Maar ook het altijd delen van wat je hebt. De armste geven nog een stukje van hun brood aan de nog armere medemens. Een bergdorp dat als hoofdvoedsel valse banaan heeft en ook echt alles van deze plant gebruikt en zelden iets anders eet, alleen op heilige feestdagen komt er een heel klein stukje vlees bij als ze het kunnen kopen.  Ik heb een klein gedeelte van dit immens grote land gezien. Maar het heeft een enorme indruk op me achter gelaten. Weggooien van eten vond ik al vreselijk en probeer daarom nu nog bewuster de inkopen te doen en restjes te verwerken in een lunchgerecht of een soepje.

Gegeven is dat er voldoende voedsel voor iedereen is op onze aarde maar dat het door vele oorzaken niet goed terecht komt bij iedereen. Ik weet ook dat door mijn actie om geen eten te verspillen  mijn medemens niet direct geholpen wordt maar misschien kan ik je ook mee inspireren om je restjes  een tweede kans te geven in een soepje, groenteschotel, salade of tosti.

Op se site http://wereldvoedseldag.com/ vindt je heel veel informatie over de wereld voedsel dag en  in onze regio zijn activiteiten die je op verschillende locaties  in onze omgeving kunt bezoeken.

Mijn moeder deed altijd een of twee beschuiten door het gehakt voor de gehaktballen, dit kan ook met een sneetje of korstje, kapje of kontje net hoe jij het noemt, brood dat door niemand gegeten wil worden of bak er een tosti van . Groenten van de vorige dag kan prima in een omeletje als lunchgerecht of koud door een salade met een restje vlees. Soep daar kun je de hele groentela van de koelkast in kwijt. Maar ook een wokgerecht leent zich daar uitstekend voor. De diepvries is een uitkomst, zelfs voor gekookte pasta of rijst. Geef na een feest of etentje je gasten wat er over is mee naar huis. Kijk eens in je buurt of er iemand is die je blij kunt maken als je teveel hebt gekookt.  Kijk eens op

https://goedgewicht.eu.web174.hostingdiscounter.nl/lekker-gezond-lekker-makkelijk/  hier vindt je verschillende recepten. De laatste nieuwe:  aardappel knoflooksoep.

“verandering begint met aandacht”      Jeanne