Goed Gewicht

weer terug in de balans naar gezond

Hoe komt het dat het zo moeilijk is de balans terug te vinden in een gezond eetpatroon ?

Soms gebeuren er dingen of zit je zomaar in een situatie waardoor de aandacht voor je eetpatroon en je eetgedrag gaat verslappen. Je vervalt in je oude patroon en komt moeilijk of niet meer in balans.

Belangrijk is dat je dit niet ziet als een gemiste kans maar als een opstap. Om te ontdekken waarom je uit balans bent geraakt.

Je balans kun je in een dag weer terug vinden en wel op zaterdag 7 november  

je kunt je hier meteen aanmelden.

Nog belangrijker is dat jij jezelf niet gaat beschuldigen “dat je het niet kunt ” . Deze gedachten maken dat je uiteindelijk gaat geloven dat je het “niet  kunt “en zal het steeds moeilijker worden om de balans weer terug te vinden.

Een succes wil niet zeggen dat je gewonnen hebt maar een fout wil ook niet zeggen dat je verloren hebt. Je hebt steeds de kans om opnieuw te beginnen

Belangrijk is dat je niet te streng bent voor jezelf. Wanneer jij jezelf iets gaat verbieden zul je daar juist steeds naar hunkeren. Denk aan de roze olifant. Wanneer jij daar niet aan mag denken zal hij/zij de hele dag voor je uit lopen. Beter is het om jezelf af en toe iets toe te staan en daar heel intens van gaat genieten.

Genieten kan ook op andere vlakken. dingen doen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt geeft je ook een goed gevoel en de “honger “naar eten zal hierdoor verminderen.

Er kunnen verschillende redenen zijn dat balans terug vinden moeilijk is. 

Er kunnen zich situaties voordoen in je leven die stress geven en je krijgt in zoet, zout en vet. Dit zijn smaken die veelvuldig voorkomen in “troostvoedsel” . Dit is een overblijfsel uit onze oertijd.

Door  stress of andere vervelende, spannende of onzekere situaties leef je meer in je hoofd en voelt of wil niet voelen waar het echt om gaat en verward je gevoel met honger.  Je loopt als het ware aan je gevoelens zoals verdriet, onrust, verveling en angst voorbij en vult ze op met o “troost voedsel “. Zoet, vet en zout. dit geeft je heel even goed gevoel geeft.  Dat waar je op dat moment zo veel behoefte hebt. Een goed gevoel en daar wil je meer van. Je valt als vanzelf in herhaling en eet meer van het troostvoedsel als je zou willen.

  Door je gevoelens er te laten zijn, jezelf de ruimte geeft om ze te voelen. Ze te doorstaan en te accepteren, dan ruim je op en  hoef je  niet te vullen met eten. Gevoelens, emoties zijn er niet voor niets. Je hebt ze als signalen. Ze hebben je wat te vertellen. Luister ernaar, er is iets aan de hand, doe er wat mee. Je kunt ze niet weg eten.

Je bent afgevallen, je krijgt volop de aandacht en dat is een boost om vol te houden. Na enige tijd zwakt de aandacht vaak af en ga je op je eigen kracht verder. Je hebt je doel bereikt en je staat jezelf af en toe wat toe omdat “je toch  zo goed bezig bent “, “je trots bent op je zelf”,  ” je het wel verdient hebt” en “het nu wel kan ” en zo kan heel zachtjes aan je oude eetpatroon weer binnensluipen. Er komen andere gedachten.  Dit heeft te maken met je mindset. Dat wat jij over jezelf denk.

  •  Zie je wel, ik kan het toch niet volhouden dus laat maar.
  • Morgen begin ik weer
  • Ik weet wel hoe ik het moet doen maar het komt nu even niet uit.

Je gedrag veranderen gaat pas lukken als jij je mindset, dus de gedachten over jezelf  leert veranderen.

Weet je nog wat je reden was om af te vallen ?  Ga eens terug naar die situatie en visualiseer deze. Hoe zie je er uit? Hoe voelt het ? Waarom wilde je veranderen ?   Hoe is je huidige situatie en wat zijn je valkuilen?  Waar komen die vandaan en wat kun je er aan veranderen ?  Stel jezelf een opnieuw  een doel en maak het haalbaar. Verdeel het desnoods in kleine doelen. Begin gewoon weer bij punt 1. Lukt het je niet?  Er is altijd hulp in de buurt.

 

 Stap voor stap dat is wat we bij GoedGewicht doen.

Stap voor stap zodat gezond eten en leven een hele goede gewoonte gaat worden.

Waar je aan je mindset gaat werken daar de kracht om vol te houden uithaalt.

Stap voor stap kom en blijf jij in balans 

Stap voor stap naar een gewicht waar jij blij mee bent.

Aarzel niet en zet de eerste stap.

 

een informatief gesprek, telefonisch of bij mij in de praktijk  is altijd gratis.

jeanne@goedgewicht.eu

tel 0633834152

“investeer in jezelf, je bent het waard”         Jeanne. 

 

 

Plaats een reactie