Goed Gewicht

Water, je kunt niet zonder !

 

Water je kunt niet zonder 

De temperaturen beginnen te stijgen en dan maken de bekers thee al snel plaats voor meer water, al dan niet met een smaakje van citroen of  munt . Dorst wordt door een heleboel mensen nogal eens   verward met honger. Wanneer je even aandacht geeft aan wat voor gevoel het echt is kun je de juiste keuze maken. Wist jij dat je voor het grootste gedeelte uit water bestaat ?

Vrouwen bestaan voor ongeveer  52 % uit water, mannen  voor 63%                              en baby’s  voor 75%. Het verschil zit hem in het lichaamsvet. Vrouwen hebben van nature meer lichaamsvet dan mannen en  vetweefsel bevat geen water.

Water levert geen energie maar heeft een belangrijke functie.  Het vervoert n.l. voeding en afvalstoffen door het lichaam en het speelt een belangrijke rol bij de temperatuurhuishouding.

Alle vloeibare drinkbare stoffen bevatten doorgaans veel water. Ook vast voedsel bevat  van nature veel water. Denk aan groenten en fruit.

Bleekselderij, bladgroenten, tomaten, komkommer. Meloen, citrusfruit en aardbeien.  Het voordeel van groenten en fruit eten is dat je naast vocht ook nog veel vitaminen, mineralen en voedingsvezel binnenkrijgt. Niet onbelangrijk bij hoge temperaturen.

Kraanwater is een gezuiverd water en is het goedkoopste drankje dat er bestaat. Wist je dat je p.p. voor omgerekend 1 euro een heel jaar lang 1,5 liter water per dag kunt drinken?  Kraanwater dat gezuiverd maar bevat nog steeds: kalium, natrium en magnesium . Kalium en natrium bedienen samen onze bloeddruk en magnesium is onmisbaar in periodes van stress.

Bron en mineraalwater  wordt gewonnen in diepere lagen en bevatten vaak meer minerale zouten . Als je op het etiket  leest dat er er meer dan 0,02 gram zout in zit, dan wil dat zeggen dat het 20 milligram natrium per 100 milliliter bevat . Dit is veel meer dan in kraanwater. Natrium is mede een veroorzaker van verhoogde bloeddruk.

Water met bubbels kun je ook best drinken. Het is niet slecht voor je tanden mits er geen suikers aan toegevoegd zijn. Laat je niet verleiden door water met vitaminen. aan deze drankjes is meestal erg veel suiker toegevoegd.

Vochtbehoefte hangt af van leeftijd, temperatuur, klimaat, inspanning, voedsel, gezondheidstoestand.

Vochtbalans    

Inname  ca 2600 per ml/dag

1000 ml/dag  via voeding   350   ml/dag  oxidatiewater ( komt vrij bij de verbranding in onze cellen )  1250 ml/dag  via drinkvocht

uitgescheiden ca 2600 ml/dag

1500 ml/dag  via urine,  100   ml/dag  via ontlasting, 500   ml/dag  via longen (uitgeademde lucht ),  500   ml/dag  via de huid ( transpiratie )

Uitdrogen. Bij volwassenen bij een vochttekort van 1, – 1, 1/2 liter. je krijgt al vrij snel verschijnselen van  hoofdpijn, lusteloos, gebrek aan eetlust en je bent eerder  vermoeit.

Bij grote hoeveelheden aan vocht aan vocht kan zouttekort optreden. Hierdoor ontstaan ook problemen. Denk aan flauwvallen, hartritmestoornissen, spierkrampen ect.