Goed Gewicht

Wat een drama.

WAT EEN DRAMA.

Op een nieuwjaarsreceptie kwam ik een oud klasgenootje tegen. We raakte aan de praat. Heerlijk , alles weer voorbij. Wat een drama vertelde ze. Ieder jaar weer die feestdagen, wat ben ik blij dat ze weer voorbij zijn. Ik wist dat het vroeger bij haar thuis anders was dan bij mij. Wat dat wist ik toen niet precies. Feestdagen? Ging ze verder. Een groot drama. Eigen zaak, gestreste moeder die alles in de plooi probeerde te houden, veel bezoek, nog meer eten en  drank en als kind vooral je mond dichthouden. Nee dat klinkt zeker niet leuk niet leuk maar hoe vier je nu zelf die “feestdagen”?. Het was even stil en vervolgens vertelde ze dat ze er zelf ook bar weinig van maakte tot ongenoegen van haar eigen kinderen. Ja ze haalde wel heel veel lekkers in huis, dat maakte veel goed maar nu zat ze weer met de overtollige kilo’s. Ze werd aangesproken door een mede receptie bezoeker die haar het  beste toe wilde wensen. Ze keek me aan, haalde een keer diep adem en kon nog net zeggen “tja de geschiedenis herhaalt zich he. Niks aan te doen “terwijl de eerste van de drie zoenen al op haar wang gedrukt werd.

Maar is hier niets aan te doen ? Ja zeker wel.

De hele situatie van haar vroege jeugd had nog steeds invloed op haar eetgedrag. Feest en feestdagen hadden een slechte herinnering. Het feestgebeuren gaf haar nog steeds een vervelend gevoel. Om dit gevoel maar niet aan te raken was eten een probaat middel om niet te voelen wat ze echt voelde. Het middel dat haar natuurlijk niet van het gevoel afhielp maar wel aan de overtollige kilo’s.

Niet alleen feestdagen maar een heleboel situaties waarvan jij je misschien helemaal niet meer bewust bent kunnen ongemerkt jouw eetgedrag behoorlijk beïnvloeden.

Maar wil je dat blijvend laten gebeuren ? Kijk eens naar het voorbeeld van mijn oude klasgenootje. We zijn inmiddels al ruim vijfenvijftig jaar verder en nog heeft de situatie van haar thuis met de feestdagen invloed op haar eigen feestdagen. Maar ze had als kind hierop geen invloed. Ze was immers afhankelijk van haar ouders. Nu ruim vijf en vijftig jaar verder is ze geen kind meer en mag haar eigen volwassen keuzes maken. Haar eigen invulling geven aan de feestdagen.

Allerlei situaties van nu of  herinneringen, groot klein, ingrijpend of minder, liggen opgeslagen in je geheugen en kunnen ver weg gestopt zitten maar jou toch als er een situatie zich voordoet weer omhoog ploppen.  Het kan zijn dat je emoties die je voelt of voelde “onder de mat “geveegd hebt maar wat onder de mat ligt is er toch nog. Het zijn hobbels die je blijft voelen. Wanneer je het stof onder de mat vandaan haalt en het echt op ruimt zijn de hobbels weg. Je voelt ze niet meer.

Emoties hebben een zeer grote invloed op je eetgedrag. Emoties heb je niet voor niets. Ze geven waarschuwen je, ze hebben een boodschap. Voel wat ze te zeggen hebben en verdriet mag, verveling mag, boosheid mag het zijn gevoelens die bij het leven horen. Doorleef ze. Hoe meer jij je emoties en gevoelens toelaat hoe minder invloed het heeft op je eetgedrag en dat is

VRIJHEID VINDEN OF TERUG VINDEN IN ETEN.

Vrijheid terugvinden in eten. Dat is een van de onderdelen van het programma “nooit meer lijnen” Eten wat jij lekker vindt en niet de hele dag met eten bezig zijn. Of je nu voor zes kilo te veel of meer. Geen honger voelen of de hele dag honger hebben. De oorzaak opzoeken en gevoelens toelaten zodat jij weer volop VRIJHEID HEBT IN ETEN.

Te veel, te weinig, hele dag met eten bezig zijn, een paar kilo te veel of echt zwaar overgewicht wat fysieke en psychische problemen kan geven. Het ene dieet na het andere. Hoopvol met een nieuwe hype.  Volgens Drs Ingeborg Bosch hebben we bijna allemaal een eetprobleem.

Hypes, goeroes en diëten om te komen waar het echt om gaat.  De aandacht van onze gedachten maakt de verandering.

Dit gaan we samen bespreken. Met voorbeelden en een workshop “proeven “.

AFVALLEN ANDERS.  Woensdag 4 maart . Klik hier voor meer informatie