Goed Gewicht

voeding voor je humeur

 

 

VOEDING VOOR JE HUMEUR

 

Wist je dat jij je mentale gezondheid met voeding meer kunt beïnvloeden dan je misschien denkt ?  

Wanneer je je niet lekker voelt, is eten vaak een trooster bij uitstek. De combinatie van zoet, vet en zout in een voedingsmiddelen geven je even een endorfine boost en je voelt je even beter. Die voedingsmiddelen zijn er honderden. Koek, gebak, ijs, soepen en vele kant en klaar producten Het geeft een kortstondig gevoel van geluk, minder pijn of euforie.  Het tegenovergestelde wat er gebeurd is met deze voedingsmiddelen met veel suikers en vetten maar ook stress   er voor zorgen dat je uiteindelijk ongevoelig wordt voor endorfine, ons gelukshormoon.

Wanneer jij je niet lekker ( leeg ) voelt ga je vaak ook  ( leeg ) eten. Lege voeding bevat geen of amper geen vitaminen, mineralen en vezel . Suiker is zo’n leeg voedingsmiddel. Suikers kunnen behoorlijk schade aanrichten in je darmen. Ze gaan gisten en tasten je darmwand aan. Uiteindelijk krijgen niet allen je darmen maar ook jijzelf  het zwaar te verduren.

Wanneer je weet dat je darmen heel veel signalen afgeven naar je hersenen via de nervus vagus ( grote lichaamszenuw ) en er zelfs stofjes aangemaakt worden in je darmen die je humeur beïnvloeden ( serotonine ) dan weet je nu ook dat het, wanneer jij je niet lekker voelt het zeker zo belangrijk is om wel gezond te eten.  Voeding die ( vol ) zit met vezel, vitaminen, mineralen, sporenelementen.

Groenten is een voedingsmiddel bij uitstek om je darmen gezond te houden.

Wanneer jij niet lekker in je vel zit heeft dat ook invloed op de wijze waarop jouw lichaam de voeding verwerkt. Stress bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat je darmen de voeding niet goed en rustig kan verwerken. Stress neemt ook eiwit uit de darmen om als brandstof te dienen.  ( Je lichaam wil immers vluchten of vechten en daar heb je brandstof voor nodig )  Hierdoor ontstaan zwakke plekjes in je darmen dat geeft veel ongemak en pijn maar uiteindelijk ook minder doorgifte van signalen, verminderde serotonine en dus ook meer  kans op angst en depressieve gevoelens maar ook dat je uiteindelijk ongevoelig wordt voor endorfine. Het gelukshormoon.

Wanneer jij je darmen goed vertroeteld door het eten van gezonde voeding met volop vezel, vitaminen en mineralen en de gezonde vetten dan worden er in je darmen al een heleboel stofjes geproduceerd die invloed hebben op je brein.  Een van de stofjes die in de darmen wordt geproduceerd is serotonine. Serotonine is een neurotransmitter ( dit zijn chemische stofjes de boodschappen doorgeven via zenuwcellen ) die je het feel good gevoel geeft. Serotonine wordt aangemaakt door tryptofaan evenals melatonine. Melatonine is o.a. het slaaphormoon. In de avond wordt serotonine omgezet in melatonine. Dit gebeurt echter alleen als je ’s avonds zorgt voor minder licht. Geen schermen van TV, laptop en mobiel maar gedempt licht of een kaarsje. Hoe beter jij slaapt, hoe beter je kunt herstellen en weer een frisse nieuwe dag kunt maken.

Melatonine en serotonine zijn heel belangrijk voor je hormoonbalans en het eten van tryptofaan rijke voeding past dan ook in een gevarieerd gezond eetpatroon.

Het komt voor in spinazie, havervlokken en meel, zonnebloempitten, sesamzaad, kikkererwten, kastanjechampignons, basilicum, kip, kalkoen en ander gevogelte, mozzarella, basilicum, chiazaad, peterseli, en broccoli. Voor een heerlijk snoepmoment ? klik op deze link cacao, noten balletjes.

Om tryptofaan goed zijn werk te laten doen is vit B6 nodig en dit vindt je b.v. in bananen, vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.

Genoeg lekkere producten om te variëren,  je darmen en uiteindelijk jezelf lekker mee te vertroetelen.

Zorg goed voor je darmen dan zorg je uiteindelijk ook heel goed voor jezelf. https://www.goedgewicht.eu/recepten-lekker-gezond-en-makkelijk/ hier vindt je verschillende gemakkelijke gezonde recepten

Nog meer lezen hoe jij zelf je mentale gezondheid op kunt peppen?

http:///eet-je-stress-weg-eet-je-stress-weg/