Goed Gewicht

Vitaliteit deel 3 van 6 . De boel in beweging .

Wij hebben een gigantische achtertuin. Echt zo’n tuin waar je uren in rond kunt struinen. Waar je grote grazers en wollige blaters tegenkomt. Waar Dommel vallei en Strabrechtse heide elkaar afwisselen. Zandverstuivingen en vennen, het is heerlijk vertoeven in onze achtertuin. Eerlijk gezegd ben ik wel heel dankbaar dat deze prachtige achtertuin onderhouden wordt en dat ik daar zelf niet met schoffel en hark te keer hoef te gaan.

Ons eigen stukje leent zich daar prima voor en vandaag heb ik in de voorjaarszon geschrobt en gesopt. Tafel en tuinstoelen zijn van de groene laag ontdaan, laatste rommel en potten en verdroogd blad opgeruimd, yes….voorjaars proof. Mooi bijkomstigheid, ik heb weer extra bewogen met het gesjouw met tafel en stoelen, schrobben, soppen, harken en kliko vullen.

Ik hoef niet naar de sportschool. Dat is mijn ding niet. Ik schaam me er niet voor hoor. Ik fiets ( soms zelfs nog op de mountainbike )  ik wandel veel met de hond, doe aan Pilates en ren heel vaak de trap op en af omdat ik elk ding dat naar boven moet ook apart naar boven breng. Nee het is niet efficiënt maar zo kom ik wel aan mijn extra beweging en kan ik de tijd die ik aan de sportschool overhoud lekker besteden aan leuke andere dingen. Heerlijk met een kop thee genieten van een opgeruimde voorjaarstuin waar merels fluiten en heen en weer vliegen insecten die af en aan vliegen vanuit hun hotel . Er zit volop beweging in onze tuin.

 

Wat vindt jij leuk ? dat is belangrijk !

 

Jij bent eigenlijk altijd al in beweging. Wist je dat je lichaamscellen voortdurend vervangen en vernieuwd worden. Beweging genoeg dus zal je denken. Maar het is wel de bedoeling dat we zelf ook bewegen. De mens is niet gemaakt om stil te zitten.

Wanneer we niet genoeg bewegen komen er klachten.

Dit kunnen lichamelijke maar ook psychische klachten zijn.

Wanneer we niet voldoende bewegen ( energie verbruiken ) en we eten ( energie inname ) te veel dan ontstaat er overgewicht en dat kan voor lichamelijke klachten zorgen.

Verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, hart vaat klachten, gewrichtsklachten, maag/ darmklachten, diabetes . en dit is nog maar een kleine greep uit klachten die kinnen ontstaan.

Door het zittend  ( werk ) leven wat een groot deel van ons lijdt, bewegen we te weinig.

 

Wil je graag afvallen dan is het belangrijk dat je en minder gaat eten, 200 kcal per dag

En dat je 300 kcal per dag extra gaat verbranden.

Dit laatste houd in dat je elke dag een half uur stevig gaat bewegen.

Je kunt dit ( als je echt de discipline op kunt brengen) gewoon thuis doen.

Belangrijk is dat je naast cardio training( conditie )  ook spierversterkend oefeningen doet.

Juist door grote spiergroepen te trainen gaat je stofwisseling omhoog en daarbij je verbranding.

 

Bewegen heeft meer voordelen.

Bewegen verlaagt je slechte cholesterol en verhoogt het goede. Je hoeft er je echt niet voor af te beulen. Wel met regelmaat b.v. elke dag een half uur lekker bewegen op jouw tempo geeft al.

 

Bewegen verstevigt je botten en houdt je gewrichten soepel en neemt de kans op osteoporose ( botontkalking ) af.

 

Bewegen zorgt dat ons lymfesysteem blijft werken. Ons lymfesysteem heeft geen pompfunctie zoals onze bloedvatstelsel en we hebben wel drie keer zoveel meer lymfevocht dan bloed. Lymfevocht zakt door de zwaartekracht naar beneden. Willen we dit vocht weer omhoog krijgen dan is bewegen van cruciaal belang.

Door invloed van spiersamentrekking wordt het lymfevocht weer langzaam naar boven gestuwd . Ook door onze ademhaling ( buikademhaling )  zetten wij ins middenrif ( grootste ademhalingsspier )  in werking en ontstaat er als het ware een vacuüm waardoor vocht omhoog gezogen word.

Ik sta steeds weer  versteld wat een prachtig ingenieus systeem ons lichaam toch is.

 

Bewegen helpt bij je stemming. Onderzoeken wijzen uit dat bewegen je concentratie en je motivatie stimuleert. Angst en stress nemen af, je voelt je beteren je zelfvertrouwen neemt toe.

Wist jij dat 800.000 mensen in Nederland anti depressiva slikken ?

Bij beweging komt endorfine vrij, een stofje dat ook wel het geluks hormoon genoemd wort.

Uit onderzoek blijkt dat b.v. drie keer per week een uur wandelen in de natuur depressieve klachten al doet minderen. Kom van de bank, trek je schoenen aan en ga er op uit.

Bewegen kun je overal.

 

Bewegen, lekker dansen, wandelen, zwemmen, golven, fietsen, tuin werken, ramen wassen, wandklimmen. Roeien, tennis, joggen of toch naar de sportschool.

Het maakt niet uit.

 

Ben jij iemand die graag buiten is dan is een buiten activiteit natuurlijk het fijnste.

Ben jij competitief ingesteld dan is een teamsport voor jou de uitdaging.

Ben je rustiger dan is Pilates, Tai Chi of Yoga misschien wel wat voor jou.

 

Het maakt niet uit wat je doet , als je het maar doet en zorg er vooral voor dat je ervan geniet. Zo weet je zeker dat je het vol gaat houden.

 

Investeer in jezelf en je gezondheid. Je bent het waard.

 

 

 

 

 

Plaats een reactie