Goed Gewicht

Vitaliteit 6 van 6. Onze sociale apenfamilie.

 

Onze sociale apenfamilie.

Bij het openen van de luiken van ons overnachtingsverblijf kijken heel vroeg in de ochtend zo ongeveer 30 paar ogen ons aan. Nieuwsgierige blikken vanachter bladeren en takken.
Hoewel het leuk blijf om elkaar te observeren begint aan de andere kant van de luiken de aandacht voor ons wat af te nemen.
Het volkje heeft andere prioriteiten.
De oudjes worden geholpen en voorzien van wat vruchten en de kleintjes worden door vaders, moeders,alle ooms en tantes nauwlettend in de gaten gehouden. Iets te ver van de tak en hup ze worden bij hun lurven gepakt.
Na het ontbijt nestelt iedereen zich bij elkaar en kan het vlooi ritueel beginnen.
Niemand wordt vergeten. Ze helpen en houden elkaar in de gaten. Ze hebben duidelijk een gevoel van veiligheid en de saamhorigheidsfactor is hoog.
Aan het getuimel en geslinger door de bomen is ook het plezier met elkaar duidelijk zichtbaar.
Onze verrekijker helpt me een handje en ik voel me een beetje een voyeur.
Onze vrienden roepen, tijd om te gaan. Samen weer een nieuwe dag beleven en delen.
Mijn koffie is inmiddels koud maar och wat maakt het uit. Koffie kan ik nog genoeg drinken maar zo’n gezellige familie in de ochtend dat tref ik niet zo vaak.
Relaties, vriendschap en sociale contacten.

We kunnen er niet omheen. Wij zijn kuddedieren. Wij hebben elkaar nodig.

Wat we zien in onze huidige maatschappij is dat er steeds meer mensen op een eiland zitten. Hun eigen individualistische eiland, we kunnen het wel alleen. Althans dat denken we. Wat we tegelijkertijd weer zien is dat mensen elkaar juist weer op gaan zoeken via social media.

Face book, tinder, istragram enz. Elkaar opzoeken, dingen delen, ergens bij horen dat is uiteindelijk wat we allemaal willen.

In de derde wereldlanden zien we dat mensen nog sterk van elkaar afhankelijk zijn. Zij hebben een sterke sociale band met elkaar. Een sterke band om met elkaar te overleven.

Zij DELEN en dat maakt blij. Het samenzijn, de geborgenheid, de acceptatie en het mogen zijn wie je bent en dat dat goed is. Verbondenheid .

Hier zien we vaak hele blije mensen in situaties waarvan wij denken dat ze niets hebben maar deze mensen zijn sociaal rijk want zij DELEN.

Relaties.

Relaties kunnen je energie geven maar ook energie kosten. Wanneer relaties niet gelijkwaardig zijn is de balans zoek en kost het vaak energie. Wanneer dit niet te lang duurt is dat niet erg en hersteld zich vaak ook weer maar wanneer er een een richtingsverkeer relatie ontstaat zal deze op den duur verdwijnen.

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat mensen die weinig of geen relaties hebben de kans groot nis dat ze in een sociaal isolement komen en dat dit net zo schadelijk is voor je gezondheid dan hoge bloeddruk, roken en te weinig lichaamsbeweging. Deze groep mensen heeft twee keer zoveel meer kans om vroegtijdig te overlijden.

Ons sociale netwerk

Het sociale netwerk is dus van groot belang. Verbinding met elkaar, meetellen, hulp ondervinden , liefde en troost. Door mee te tellen voel je je eerder nuttig. Het zal je zelfbeeld goed doen.

Door onze sociale contacten en relaties worden, wanneer deze in balans zijn van geven en nemen, gevoed. Geestelijke voeding. Deze is net zo belangrijk dan het tot ons nemen van volwaardige voeding.

Familie, vrienden, clubjes, werk maar ook het praatje op het schoolplein of in de trein is van groot belang.

Vriendschap.

Soms kom je op je pad iemand tegen waarmee je een enorme klik hebt. Herken je dat ? Iemand die op de zelfde golflengte zit. Of het nu op het gebied van je werk is of je hobby, het maakt niet uit maar je voelt dat je wat te delen hebt samen. Jij kunt laten zien wat je bezighoud, wat je kwaliteiten zijn.

Je kunt gewoon jezelf zijn en dat geeft je energie. Wanneer jij je voor moet doen als een ander ( aan zijn / haar eisen voldoen ) kost je dat enorm veel energie en dat houd je niet lang vol.

Belangrijk in relaties en sociale contacten is dat je: In contact blijft met jezelf.

Spreek je gevoelens uit en blijf open staan voor de ander.

Sociale contacten, we kunnen niet zonder. De een maakt makkelijker contact dan de ander. Dit heeft met je karakter, omgeving, opvoeding en je huidige situatie te maken. Ieder op zijn of haar eigen manier.   Aandacht voor elkaar. Wanneer men geen aandacht heeft voor elkaar zal vitaliteit af gaan nemen.

Dit is het laatste deel van over Vitaliteit.
De beknopte informatie heb ik grotendeels uit studiemateriaal gehaald. Uiteraard is er veel meer en uitgebreidere informatie over vitaliteit te verkrijgen.
Mocht je meer willen lezen? Een  leuk ( werk) boek is De levenscode van Albert Sonnevelt