Goed Gewicht

Vitaliteit 5 van 6. Wat bezield je ?

Wat bezield je ?

 “Wat bezield je ? ”.  Wat bezieling betekende wist ik echt niet maar de lading die het woord dekte voelde ik als kind toch wel aan. Ik had het vermoeden dat het iets was met wat ik wilde doen. Maar heel zeker was ik daar niet van want er werd vaker over de ziel gesproken en ik vond het maar wat mysterieus.

In die tijd werd er verteld over missionarissen die zieltjes gingen winnen in verre arme landen en dat er zieltjes in het vagevuur verdwenen ( ik ben opgevoed in het katholieke zuiden ) vond ik al een heel bizar gebeuren maar wat een ziel dan was, hoe dat eruit zag dat kon mij niemand vertellen maar het was er gewoon en daar moest ik het dan maar mee doen. Inmiddels weet ik  en als kind begreep ik uiteindelijk dus ook al, dat bezieling iets is waarmee jij je bezig houdt. Waar je je ziel en zaligheid in legt, waar je je ziel in bloot kunt leggen, je gedachten gang, je passie, dat waar je blij van wordt en mee bezig wil zijn dat het voor jou zinvol is.

Hoe fijn is het om met datgene bezig te zijn waar je blij van wordt, waar je een goed gevoel bij krijgt en voldoening  vindt.

Bezieling dus. Niet te pakken, niet te zien maar wel te voelen en te beleven.

 

Zinvol ? wat is dat ?

 

Je vervelen. Herken jij het ? vervelen wordt vaak negatief afgeschilderd maar heel vaak komen er tijdens het vervelen wel weer creatieve gedachten op ploppen .

Vervelen is dus niet zo erg als het lijkt.

 

“Ga iets doen”. Hoe vaak heb je het zelf te horen gekregen of uitgesproken naar je kinderen.

Iets doen is belangrijk. Bezig zijn met iets.  Wat maakt niet eens zoveel uit en  iemand kan voor jou bepalen of het belangrijk is of niet.

Wanneer jij het als zinvol beschouwt is het goed.

Of je op de klein kinderen past, vrijwilligerswerk doet, een baan hebt van acht tot vijf, een volkstuintje, je huis poest met veel plezier, een boek schrijft, het maakt niet uit als het voor jou maar ZINVOL is.

 

Zinvol voor jou geeft een goed gevoel. Je komt als het ware in een flow. Een stroom die je je het gevoel geeft dat alles klopt.

 

Hoe mooi zou het zijn als je altijd in deze stroom zou zitten ? Helaas is dat niet altijd de realiteit. We hebben onze verantwoording voor meerdere dingen zoals  je gezin, je baan, je gezondheid enz.

 

Naast deze verantwoordelijkheden is het daarom o zo belangrijk dat we dingen ondernemen waardoor je in de flow kunt komen, het goede gevoel kunt krijgen waardoor je weer energie opdoet om verder te gaan.

 

Er zijn mensen en je kent er vast wel een paar in je omgeving die van hun hobby hum beroep hebben gemaakt, die altijd met datgene bezig zijn waar ze blij van worden. Hoe heerlijk zou het zijn om dit ook te kunnen doen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd maar je kunt wel zorgen dat je er heel dicht komt door dingen te doen die je echt leuk vindt .

Neem eens regelmatig de tijd en ontdek bij jezelf waar jouw passie ligt, waar jij blij van wordt. Het maakt niet uit wat het is als het jou maar in de stroom brengt.

Dit draagt bij en is essentieel voor het gevoel van vitaliteit.

 

Zinvol :  nuttig.  

 

Wat voor jou nuttig is kan voor de ander volkomen zinloos zijn.

Wat belangrijk is , dat het voor jou zinvol is.  Als jij tot rust komt door een boek te schrijven of in de tuin te werken zodat deze er mooi bij ligt en jij er energie van krijgt is dat zee zinvol.

Als jij vrijwilligerswerk doet kan je dat een goed gevoel geven en is het voor jou heel zinvol.

Je huis poetsen zodat je er met plezier kunt wonen ? Toneel spelen, muziek maken, studeren, tekenen, je buren helpen. Het maakt niet uit.

 

Zinvol leven geeft goede energie. Zinvol leven is een belangrijke pijler in de vitaliteit.

 

“INVESTERR IN JEZELF JE BENT HET WAARD”

Plaats een reactie