Goed Gewicht

Vitaliteit 2 van 6. No stress, rust en ontspanning.

 

Rust ontspanning en herstel

 

 

We kennen allemaal wel zo iemand. Zo iemand waarbij je bij het binnenkomen al denkt en voelt,  ooohhh wat een rust. Zo iemand waarbij jij je meteen op je gemak voelt. Zo iemand die zich niet laat opjagen of afleiden maar er is voor jou. Die aandacht en vooral de tijd voor je heeft. Je wordt misschien eerst wel een beetje ongemakkelijk en een onrustig gevoel begint je te besluipen. Een gevoel dat na enige tijd omgezet wordt in weldadigheid en tevredenheid. Je hoeft niets , er wordt niets van je verwacht en je hoeft er alleen maar te zijn.  Hoe heerlijk is dat.

Dit wil je vaker toch vaker beleven ?

En dan sta je weer buiten en kom je weer in de wereld van jagen en jachten.                           Als een jongleur houd je alle ballen in de lucht.  Bij de vraag hoe het met je gaat ? is het “druk, druk, druk “. Je hebt vaak geen tijd want de tijd vliegt.

Is dat zo ?  kan de tijd vliegen of is het jou drukke leven dat je in een week en in een uur perst. Denk eens even na, neem nou eens even de tijd. Hoe heerlijk en weldadig was de rust die je daarnet ervaren hebt. Zou je dat zelf niet vaker of nog liever altijd wel willen ?

Nou kom op, wat let je. Regel voor jezelf eens wat tijd. Doe eens gek en regel twee keer per week een uur voor jezelf. Rust, gewoon even tijd en ontspanning, helemaal voor jou. Echt wanneer je dit vaker gaat doen ga je ervaren hoe weldadig het is en voor je het weet wil je niet anders meer.  Let op hè dat je nog wel bereikbaar blijft 😉

No stress, rust en ontspanning.

Een uur duurt nog net zolang dan honderd jaar geleden maar wij doen of we denken dat we meer moeten van ons zelf in dat ene uur.

De druk van buiten en van onze gedachten drukt op onze schouders. We ervaren dit ( ook vaak niet helaas ) als stress. Het gevoel van tijdgebrek geeft stress.

Je kunt je tijd maar een keer gebruiken. Er zit geen statiegeld op. Je kunt het niet terug geven of hergebruiken.

Je hebt maar een tijd en dat is je leeftijd. Hoe oud ben jij ?  hoeveel van je “leeftijd” heb je echt geleefd ?

Nog even dit, nog even dat en dan…………………  komt er weer wat op je pad wat je dan nog even doet. Het “alles af moment” bestaat gewoonweg niet.

Pas op want hierdoor ontstaat n.l. de stress die jou in de greep neemt.

De druk van buiten: je baan, gezin, huis met kostenposten, mantelzorg, sociale verplichtingen, studie. Dit zijn situaties waar je niet veel aan kunt doen.

Je hebt het er maar druk mee. Het kan je opbreken.

Help!!!!!!  Ja inderdaad, vraag om hulp !!!!!  Ben niet eigenwijs en denk niet dat jij alles wel alleen kunt en misschien beter kunt. Geef je grens aan Praat er over.   Je zal versteld staan hoe graag mensen je willen helpen.

Vorige week liep ik ook maar achter de wasmand aan te rennen. De was klimt niet zelf in de kast dus vroeg ik mijn zoon om even de was op te vouwen. Geen probleem hoor. Een paar dingen voorgedaan en vanochtend lag er al een stapel ( alles is in zijn ogen vouw was 😉en niet zoals ik het zou doen maar ) klaar opgevouwen op de strijkplank, heerlijk toch ? Niets meer aan doen,  zo simpel kan het zijn.

Waar heb je het toch allemaal zo druk mee ?  wat doe je allemaal ? Ga eens na wat dat allemaal is. Neem alles mee, ook je woon werkverkeer, je afspraken, thuis taken enz. taken die “moeten “ die energie kosten ( die geven druk en dat geeft stress en stress kost energie ) .  Maar ook zaken waar jij energie van krijgt.

Maak voor jezelf een lijst:

wat voor jou belangrijk en urgent is,

wat belangrijk maar niet urgent is,

wat niet belangrijk wel  urgent is,

wat niet belangrijk en niet urgent is.

Op deze manier krijg je overzicht en kun je plannen. Plan dus ook dingen die je energie geven. Plannen geeft rust!!! Maar daar moet je dan wel even tijd voor nemen.

De druk van binnen: dat zijn je gedachten die zijn voor het grootste deel de oorzaak van een onrustig gevoel en een stressvol leven.

Gedachten  dat dit of dat moet of zo hoort, dat je niet goed genoeg bent.

Gedachten  wat anderen denken en vinden van je . ( je weet uiteindelijk helemaal niet of dat ook zo is. Je kunt niet in het hoofd van een ander kijken om te zien wat ze denken. Pas als ze uitspreken wat ze denken kun je er wat mee en als het dan heel veel meevalt heb jij je voor niets een hele poos onnodig druk gemaakt.  )

Gedachten van angst,  voor dingen die nog moeten komen of al geweest zijn.

Gedachten dat je niet goed genoeg bent, dat je “erbij moet horen.”  Waar moet je bij horen, hoe uniek ben jij !!!

Het belangrijkste om rust terug te krijgen in je wir war van gedachten is dat je leert ontspannen. Los te komen van gedachten en weer leert voelen.

Door weer te voelen kom je dichter bij jezelf en ontstaat er rust in je hoofd.

Rust, wat is echte rust ???

  Rust te voelen zowel fysiek als mentaal ontstaat door acceptatie van wat er is, dat je dingen loslaat waar je geen invloed op hebt. ( deze zin vond ik in een van mij studieboeken en vond hem heel waar en spreekt mij heel erg aan )

Weet jij  nog waar je vroeger echt rustig van werd, waar je echt mee kon ontspannen ?

En waar ontspan je tegenwoordig mee of door ?

Is het echte rust of kijk je b.v. een spannende film. Het lijkt ontspanning maar je hersenen moeten toch nog op volle toeren draaien.

Ook eten, alcohol, drugs geven je niet de echte rust die je nodig hebt. Het geeft je maar even  het “schijn goede gevoel “waar je echt naar verlangt.

Een hele makkelijke en fijne manier om tot rust te komen na dat je geaccepteerd hebt dat je ook echt rust nodig hebt, dat je net meer vecht tegen je onrust is een methode en krachtig hulpmiddel dat je altijd bij je hebt.

Je ademhaling. Deze gaat vanzelf maar je kunt hem ook sturen.

Ademhalingsoefening             Je ademhaling als je anker

De volgende oefening is eenvoudig en kun je ten alle tijden toepassen. Fijn om mee te beginnen als je nog nooit een ademhalingsoefening gedaan hebt.

Ga lekker zitten met je voeten plat op de grond.

Voel hoe en waar je rug en billen je stoel raken.

Laat je schouders ontspannen hangen.

Leg je handen bij voorkeur ontspannen op je buik, op je knieën of in je schoot.

Haal een paar keer rustig adem op je eigen tempo en sluit als je wil je ogen.

Volg je in en uitademing en maak deze wat langer dan je inademing.

Breng nu je adem naar je buik, vandaar naar je midden en tot slot naar je borst.

Adem uit via eerst je borst, daarna je midden en als laatste je buik.

Blijf met je gedachten je adem volgen.

Dwalen je gedachten af? Geen probleem, richt je aandacht weer op je ademhaling.

Doe dit een aantal keren op je eigen tempo.

Open je ogen en kom rustig weer terug in waar je bent.

 Ontspanning

 Ontlading, verslapping, loslaten. Zomaar een paar definities die ik tegenkom bij het woord ontspanning.

Door activiteiten te zoeken of te doen waarbij je geest kan ontladen, verslappen, en waarbij je gedachten los kunt laten geeft ontspanning.

Jij weet vast wel een heleboel dingen die jij fijn vindt om bij te ontspannen.

Juist ja,  de spanning er af laten.

Waar werd jij vroeger blij van?  Wie weet begint er wat te borrelen. Knippen, plakken, scheuren, sporten, koken, boetseren, lezen ??

Go with the flow , maak tijd voor je zelf en ontspan.

investeer in jezelf, je bent het waard !!

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie