Goed Gewicht

Vitaliteit 1 van 6. Powervrouw !!

vitaliteit 1 van 6

Powervrouw !!

Deze week kwam ik haar tegen bij de supermarkt. Ik schat haar op een jaar of tachtig. Het regende pijpenstelen. Terwijl ik met m’n capuchon op naar binnen snelde zette zei haar fiets weg en bij het losknopen van het lintje van haar regenkapje ( ja echt ze bestaan nog )  begon ze meteen tegen me te praten. Haar gezicht toonde de nodige levens groeven en groefjes maar haar ogen stonden helder. In de winkel was ze vast een bekende. “Het is wel heel slecht weer hé Mevr …….”  “Och meiske het is maar water, droogt wel weer op”. Ze zocht met aandacht haar   groenten uit en bij de kassa trof ik haar weer. Bij haar boodschappen lag een fles rode wijn. “ Is voor vanavond bij het eten, mijn vriendin komt altijd op dinsdag bij me eten maar nu  eerst ga ik nog naar de gym “. Ik kon niet nalaten om haar een compliment te geven. Ze lachte me toe “Ja je moet goed voor jezelf zorgen hé ? Je moet het leven zelf leuk maken” en haar ogen straalde. Daar ging,  ze trappend tegen de regen en wind in.

Het toonbeeld van vitaliteit in alle lagen. Je kent ze wel toch ? van die mensen die nooit oud lijken te worden, kwiek en met stralende ogen in het leven blijven staan.                        Deze mensen zitten lekker in hun vel en hebben een grote veerkracht.  Ze zijn vitaal !!

Vitaliteit bestaat uit meerdere lagen

Een goede dag invulling, relaties, rust ontspanning en herstel, positiviteit, beweging en gezonde voeding. Vitale mensen hebben een goede balans in alle lagen van vitaliteit.

Ik zou ik niet zijn als ik niet met de eerste laag “Voeding “zou beginnen.

Om in leven te blijven moeten we eten. Voeding geeft ons energie en als we dan toch een aantal keren per dag moeten eten, waarom dan maar niet meteen de gezonde variatie zonder dat het gruwelijk saai en smakeloos hoeft te worden.

Vitaliteitslaag !  Voeding.

Je hebt misschien ook al verschillende pogingen ondernomen om je gewicht te laten dalen of je al verdiept in een dieet wat je echt gaat helpen om in no time resultaat te boeken. De media staat er bol van, gezonde voeding, afvallen, het ene dieet na het andere verschijnt en toch krijgen we het met z’n allen niet voor elkaar om het gewicht naar beneden te krijgen. Nee zelfs overgewicht neemt alleen maar toe.

Een ding heb ik inmiddels wel ondervonden: het perfecte dieet bestaat gewoon weg niet. Dat kan ook niet want elk mens is anders. Iedereen heeft een eigen hormoonhuishouding en darmflora. Twee hele belangrijke onderdelen die je gewicht beheersen.

Een ander negatief effect bij “diëten of lijnen “ is dat je steeds te horen krijgt wat je niet meer mag ( juist vaak de dingen die je zo graag wil ) Je moet meer bewegen, je moet minder gaan eten  en je bent te streng voor jezelf.

Ken jij het verhaal van de Roze olifant ? juist ja. Als je er niet aan mag denken dan staat hij de hele dag voor je neus en biedt daar maar een weerstand aan.

Wil je echt met je gewicht aan de slag en wil je ook je voeding aanpassen ? Dan is het  belangrijk dat je eerst zelfonderzoek uitvoert. Ga bij jezelf eens na wat je eet, wanneer en het allerbelangrijkste waarom je dat eet.

Ga voor gezonde voeding.  Volwaardige voeding. Zo puur mogelijk dus niet bewerkt, geen kleur geur en smaakstoffen. Ja , je mag best eens een keer iets lekkers nemen hoor.       Straf jezelf vooral niet te hard. Je zal wel merken dat wanneer je een poos “gezond eet “je veel beter gaat voelen en je na verloop van tijd niet anders meer wil.                                  Gebruik voeding met voldoende vezels, vitaminen en mineralen en zorg dat het vochtgehalt op peil blijft.                                                                                                                                  Neem dus lekker veel groenten en af en toe een stuk fruit. Noten, zaden, en volle graansoorten.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Een gestrest lichaam neemt veel slechter voedingstoffen op en vreet energie. Je cortisolhormoon stijgt en slaat vetten op waar jij het liever niet wil. Je darmflora raakt verstoort en dit heeft weer gevolgen voor je hormoonhuishouding https://goedgewicht.eu.web174.hostingdiscounter.nl/eet-je-stress-weg-eet-je-stress-weg/

Hierdoor ligt de laaggradige ontsteking op de loer en je cholesterol gaat stijgen.

Door jezelf eens goed te onderzoeken op je hongergevoel kom je er misschien wel achter dat je honger ergens anders zit dan in je maag/ buik .

Misschien ontdek je wel dat er een emotie onderligt waar je steeds maar aan voorbij loopt en dat je dus niet aan het voeden bent maar aan het vullen van een “leegte” waarvan jij denkt dat het honger is.

“ Verandering begint met aandacht “ 

Begin vanaf dit moment eens met het meer aandacht besteden aan je eetmomenten .

Je ontbijt, je lunch en je avondmaaltijd. Kijk eens wat je allemaal eet en verdiep je in de producten.  Geef het de aandacht en voed jezelf met gezonde producten en laat de ongezonde voor de hoge uitzondering ( als je dat nog wil ? )

Besteed aandacht aan je hongergevoel. Is het je neus die iets lekkers ruikt waardoor je wil eten, zijn het je ogen die iets zien wat je wel zou lusten ? of is het misschien wel een vervelend gevoel dat je dwars zit . Is eten dan de oplossing ? misschien heel even maar dan komt er weer een vervelend gevoel bij n.l.  Dat had ik niet moeten doen, slap geval, zie je wel dat je het niet kunt. Deze gedachten helpen je niet om een gezonde leefstijl aan te leren.  Wat je wel kan doen is leren om met deze gedachten om te gaan https://goedgewicht.eu.web174.hostingdiscounter.nl/mindfull-afvallen/

Zorg dat je deze gevoelens omzet in daden. Erken ze, ze zijn er niet voor niets.                        Ze willen je iets zeggen. Je mag in actie komen om dat vervelende gevoel aan te pakken. Bel je vriendin en praat uit wat je dwars zit. Kom van de bank en ga een stuk lopen als je je verveeld. Jij bent uiteindelijk de enige die kan zorgen voor en gezonde leefstijl voor jezelf.

Dan is het ook heel fijn als er iemand met je meeloopt op het pad dat jij bewandeld. Iemand die je steunt in moeilijke periodes, iemand die veel kennis in huis heeft die ze met jou kan delen.

Herken jij dingetjes en sta je al te popelen om aan de slag te gaan na het lezen van  deel 1 van het totale vitaliteit verhaal ?

In het kort :

* Geef aandacht aan wat je eet

* Waarom je het wil eten.

* Sta regelmatig eens even stil bij je gevoel wat je hebt als je honger hebt

* Neem zoveel mogelijk onbewerkt voedsel

* Neem kennis van gezonde voeding

Maar het allerbelangrijkste……… neem voldoende rust.

Rust is een van de pijlers waarop een gezond lichaam rust .

 

 

Plaats een reactie