Goed Gewicht

van pepernoot naar oliebol

van pepernoot naar oliebol

Dwarrelende bladeren in de laatste zonnestralen. Het wordt buiten koud maar binnen is het behaaglijk warm. Gordijnen dicht, kaarsjes aan en de geur van laurier en kruidnagel in de stoofpot.
Het is december, een maand vol feestjes. 

Maar waar het voor de een toch de feestmaand is van gezelligheid, cadeautjes, familiebezoekjes en  culinaire hoogstand met veel glitters en slingers, is het voor de ander een aaneenschakeling van verplichtingen en vooral veel stress.

Cadeautjes zoeken, veel boodschappen doen, gedichten maken, huis versieren, menu’s bedenken
en te vaak tegen je zin in veel of veel te veel  eten.   
Je beweegt je van pepernoot naar oliebol. 

Via alle feestdagen kom je banketstaven, chocolade letters wildstoof, pasteitjes, bavarois, kerststollen, kransjes en worstenbroodjes tegen. Dit alles onder begeleiding van de nodige alcoholische versnaperingen, te weinig bewegen en  weinig rust.

Vooral voldoen aan de wensen van iedereen, het voor iedereen goed willen doen is een veel voorkomend gebeuren en de stress slaat aan alle kanten toe met als eindresultaat, opgebrand en met meer gewicht dan je lief is het nieuwe jaar in.
Dit wil je toch niet?    

Het is december, daar kun je niets aan veranderen.
Hoe je deze maand invult dat heb je zelf in de hand.

December heeft 31 dagen. De feestdagen: St Nicolaas, 2 Kerstdagen en Kerstavond . Samen met Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag kom ik op  6 . Dan blijven er nog 25 dagen over waar je gewoon, lekker gezond kunt eten. Mocht de weegschaal je wat anders vertellen na de feestdagen ?  Weet dat wanneer je meteen de teugels weer een beetje aantrekt het leed zo weer geleden is. Mocht je hulp nodig hebben ? Hier kun je me vinden

Het belangrijkste is dat je geniet en wat moois maakt van de feestdagen. 

Er blijven nog dagen genoeg over om weer lekker gezond te eten en te bewegen. 

Jouw  decembermaand zonder of heel veel minder  stress en een stabiel gewicht. 

Belangrijk is dat jij deze “feest maand “ beleefd zoals jij dat graag zou willen. Feest is immers iets leuks. Feest is een gelegenheid die je samen met elkaar viert. Belangrijk is dat je wensen bespreekbaar maakt. Als een familiediner een opgave wordt is het geen feestje. Wanneer je slapeloze nachten krijgt van  gedichten en cadeautjes kopen ? Bespreek het met diegene die het betreft en vul het anders in.

– Nee zeggen is niet altijd makkelijk maar mag en wil niet zeggen dat je egoïstisch bent . Ja zeggen tegen iets wat jij  heel graag wil,  mag ook.

– Als je nu al weet wat er gaat gebeuren, maak dan een lijst van wat er moet gebeuren en verdeel taken. Trek niet alles naar je toe en vertrouw er op dat een ander ook hele leuke en goede ideeën kan hebben.

– Maak een ander blij. Hier wordt jezelf ook blij van. Nodig eens iemand uit die alleen is met de feestdagen of laat een bloemetje bezorgen. Stuur  en mooie kaart of een  brief naar iemand die het nodig heeft. Dit gebaar maakt van de feestmaand een echte feestmaand. Deze dingen geven je positieve energie.

– Maak je niet druk als het niet precies verloopt zoals je gedacht had. Wanneer het verkeerde tafelkleed gebruikt wordt of als je een vlek op je jurk krijgt. Wanneer er iemand onverwacht mee eet, deel je samen. Leg je verwachtingen niet te hoog en geniet vooral van het samen zijn, de warmte en de gezelligheid.

– Ben je al bang voor het vele eten dat je aangeboden krijgt ? Vraag je ruim van te voren maar ook vooral tijdens de feestdagen af wat het je op langer termijn oplevert als je alle aanbiedingen van banketstaven, pasteitjes, cocktails, room bonbons en alcoholische drankjes aanneemt. Ben je ervan bewust dat dit je feestgevoel waarschijnlijk niet echt zal verhogen maar eerder verminderen. Maak je eigen keuze.
Kies het allerlekkerste en geniet er hapje voor hapje of slokje voor slokje van. Besef dat je dit gewoon mag.
Jij bent immers de baas over jezelf. Je laat een ander toch niet bepalen wat jij wel en of niet mag of moet eten.  Blijf elke dag lekker in beweging. Wandel, of pak de fiets naar het feestadres als dit mogelijk is.

– Neem voldoende rust. Zorg voor echte ontspanning. Ga dingen doen die je leuk vindt en maak je hoofd leeg. Vaak heb je in de decembermaand nog extra vrije dagen om b.v. een leuke film te gaan kijken, vrienden of een leuk museum te bezoeken. Schaatsbaan, boswandeling, boek lezen? Maak er je eigen feestje van.

– Bij een feest hoort een drankje maar weet ook dat alcohol  je nachtrust maar ook de dag erna behoorlijk kan verstoren. Wanneer je moe bent zal de kans om wat te eten te pakken groter worden. Je wil immers energie hebben om toch de dag door te komen.

Maak de decembermaand een mooie maand en maak er met je dierbare een mooi feest van.
Het allerbelangrijkste…………….geniet vooral op jouw manier .  

Denk je na de feestdagen, ik wil toch graag mijn leefstijl op een gezonde manier gaan veranderen? Twijfel niet en laat het me weten