Goed Gewicht

vakantie overgang en afvallen

Vakantie, overgang en afvallen

Ken jij het nog? Het spelletje, we gaan op vakantie en nemen mee. Kilometers lang kwamen de vakantiespullen voorbij in de zelfde volgorde en telkens werd het rijtje langer. Zwempak, tent, zonnebril, toilettas, chips, pinpas, slippers, boeken enz enz. 

Vaak werd er bij ons al weken van te voren van alles klaargelegd, toch weer gebruikt en weer klaargelegd. Tot het moment van inpakken en dan moest er toch vaak wat achterblijven. Een auto met vier personen, een tent met een halve huisraad, stoelen, fietsen, kleding, toiletspullen en sportuitrustingen en tot slot een stapel boeken was elk jaar weer en uitdaging maar het lukte telkens weer. 

De kinderen waren vaak al in een juich stemming en ik nam mee op vakantie wat er op dat moment aanwezig was. 

Vakantie, overgang en afvallen

Wat ik meenam op vakantie was dat wat er aanwezig was bij mij. Misschien herken jij je hier wel in. Was het thuis een drukke periode met pubers en basisschoolkinderen,  met voor de vakantie nog een een hoop gedoe wat daarbij allemaal bij hoorde. Maar ook gezinsperikelen, of zorgen om een van je kinderen of je ouders. Het gedoe op je werk of een financiële tegenvaller in je bedrijf.  Allemaal dingen die je dan net niet wil en kunt gebruiken. Zo was er bij mij en denk  net als bij jou,  altijd wel wat. Dat hoort bij het leven. Voor de helft leuk en voor de helft niet leuk.
Ik die daarbij midden in de overgang zat dacht dan echt  wel eens de dag voor we vertrokken, laat mij maar thuis! Ik sprak het ook wel eens uit hoewel ik ook wel wist dat ik toch mee zou gaan en dus mee op vakantie nam wat er op dat moment bij mij aanwezig was.  
Je kunt nu eenmaal niet je tas met sores en trubbel thuis laten of  bij de grens achterlaten. Je kunt geen knop omzetten op standje “nu is het leuk want het is vakantie”

Overgang 

Na je veertigste begin je vaak al wat veranderingen waar te nemen in je lichaam. Als eerste kenmerk van de overgang in dat je menstruatiecyclus gaat veranderen. Ook kan het zijn dat je slechter gaat slapen en de eerste rimpeltjes beginnen zich aan te kondigen. Door de loop van de jaren kunnen er steeds meer klachten komen maar die hoeven allemaal niet op de overgang te duiden. Je haar kan wat dunner worden, je krijgt opeens weer puistjes, je gewrichten worden wat strammer, je bloeddruk kan stijgen en ook je cholesterol. Dit zijn ook klachten die bij het ouder worden horen maar een onregelmatige menstruatie en opvliegers zijn echte overgangsklachten. de klachten die allemaal veroorzaakt worden door het afnemen van het hormoon oestrogeen. 

Naast de lichamelijke ongemakken kan het ook zijn dat je last krijgt van stemmingswisselingen. Het ene moment ben je nog heppiedepeppie  en het ander moment dreigen er donkere wolken boven je en denk je “laat mij maar thuis”. 
Je lijkt wel een puber maar dan de andere kant op. De puber die haar lijf ziet veranderen en opeens heel onzeker wordt. Kont tegen de krib. Zo kan het bij jou ook gaan wanneer je in de overgang komt en…. dat hou je niet tegen. 

Wat ook bij de overgang hoort is het veranderen van je lichaam. Je taille verdwijnt langzaam en dat is vaak een punt waar vrouwen willen afvallen. Er wordt een methode gezocht die snel veel soelaas biedt.  
Die methode neem je toch ook mee op vakantie toch? Of laat jij die tas met inhoud thuis of bij de grens achter?

Afvallen

En neem jij je oude patroon mee over de grens. Het patroon van, nu heb ik het verdiend. Och, een keer kan geen kwaad. Het is nu vakantie en ga nu voor gemak.  Na de vakantie begin ik wel met gezondere keuzes.

In dot patroon heb jij  jezelf waarschijnlijk eetregels opgelegd die je een of twee keer per jaar mag laten gaan. Zo met de feestdagen en met de vakantie. Je tegoed doen aan ijs, drankjes, friet en pizza crêpes en drankjes.  Deze uitspattingen geven je waarschijnlijk heel even een prima gevoel ( als je dat opmerkt) maar de kans is groot aanwezig dat jij je niet zo comfortabel voelt na een paar dagen. Meer ligt te soezen op je strandbedje dan je lief is. En als je dan ook nog net een donkere wolk boven je hoofd hebt hangen . nou dan kan ik je vertellen dat het niet altijd zo gezellig is als je zou willen. Ook dat komt voor in de vakantie. Niets vreemds aan. 

Je beloofd jezelf dat je na de vakantie weer begint met gezondere keuzes te maken maar ben eens eerlijk naar jezelf. Wil jij volgend jaar weer op dat zelfde kruispunt staan? 

Zou jij niet liever het hele jaar door genieten van lekker eten. Geen strenge regels en ook in je vakantie ontspannen met je eten om gaan.  Geen schuldgevoel bij een sorbet met slagroom of een lekker stuk Franse kaas met een stokbroodje en een goed glas wijn. 
Wil je geen strenge regels meer voor jou maar lekker genieten van wat jij lekker vindt en toch een gezond gewicht behalen.
Wil je veel minder klachten die met je overgang te maken hebben en meer rust in je mooie lijf? 

Wil jij investeren in je gezondheid, je gewicht en jezelf? Je bent welkom bij mij in de praktijk, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.