Goed Gewicht

Soepen

Soepen

Bouillon pasta
De basis of een lekkere smaakmaker is een eigengemaakt bouillon pasta van groenten. 
Snijdt 250 gr prei, 200 gr knolselderij, 200 gr wortel, 200 gr bleekselderij, 150 gr rode ui,   100 gr peterselie, 100 gr bieslook of bladselderij in stukken zodat ze in de blender of hakmolen kunnen.  Maal alles fijn tot zeer fijn. Doe de groenten pasta in een grote schone schaal en schep er 250 gr Keltisch zeezout door. 

kruidenrij2web

Laat even staan en schep alles nog een keer goed door. Doe de pasta in schone glazen potten met deksel. Optioneel kun je 3 tenen knoflook, klein rood pepertje en 50 gr zongedroogde tomaten mee malen. Je kunt groenten gebruiken naar eigen smaak. Denk aan bloemkool, broccoli, kruiden zoals lavas ( heel voorzichtig mee zijn, is een sterke smaak ) verse kervel.   Niet geopende potten kun je lang bewaren op een koele donker plaats.   
Gebruik een flinke eetlepel ter vervanging van een bouillonblok
.
TIP !  Begin met van alles de helft te nemen en probeer uit wat je lekker vindt.   Dit recept komt uit een van de boeken van Rineke Dijkinga.

Bloemkoolsoep

Verwijder het groene blad van een bloemkool. Snijdt roosjes van gelijke grootte en kook deze in met een snuf Keltisch zeezout beetgaar.
Neem voor een hele bloemkool 1 liter water.
Pureer de bloemkool met een staafmixer tot een gladde soep.
Vind je de soep te dik voeg dan een scheutje water toe of een scheut melk naar keuze.Breng de soep op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat en peterselie. Je kunt ook kiezen voor een bouillonblok of een schep bouillonpasta. Kijk voor het recept boven aan deze pagina. Voeg eventueel kleine gehaktballetjes toe.
TIP! Heb je bloemkool over van een maaltijd? Pureer hem en vries deze in. Kun je altijd een soepje van maken. 

cauliflower-g82c0c55cb_640

Broccoli soep

Snijdt een grote stonk broccoli in stukken, ook de steel. Fruit een ui in wat olijfolie en voeg de broccoli toe. Even omroeren. Voeg 1 liter heet water of 1/2 liter water en 1/2 liter hete melk toe. Kook tot de broccoli gaar is en pureer het met de staafmixer tot een romige soep. Voeg Keltisch zeezout  of een eetlepel bouillonpasta en zwarte peper naar smaak toe.  Garneer naar eigen smaak. Gehaktballetjes, stukjes uitgebakken ham of zalmsnippers .

Courgette soep

Snijdt twee courgettes in blokjes. Fruit in een pan een grote gesnipperde ui glazig in wat olijfolie. Voeg de courgette toe en bak deze even mee. Voeg een paar blaadjes lavas toe. Pers een teen knoflook uit en voeg deze aan het groentemengsel. Voeg 1/2 liter heet water toe en laat alles koken tot de courgette gaar is. Pureer alles met een staafmixer. Maak de soep eventueel dunner met water of een deel melk. Maak op smaak met Keltisch zeezout, verse zwarte peper, geknipte bieslook. Geef de soep meer je eigen draai met reepjes ham, kleine garnaaltjes, kleine gehaktballetjes zalmsnippertjesof kipreepjes.

Knoflook aardappel soep

Fruit in een flinke scheut olijfolie drie of vier  tenen knoflook aan met ongeveer 350 gram  gekookte aardappelen of kook deze Voeg ze in blokjes gesneden bij de knoflook en bak het geheel even mee. Laat de knoflook niet verbranden, dan wordt de soep bitter.  Voeg 1/2 liter water toe en een snuf Keltisch zeezout. Kook het geheel even door. Pureer de soep en leng hem eventueel nog aan met water of koffiemelk. Een flinke draai verse zwarte peper maakt de soep af.  De hoeveelheid knoflook is naar smaak, meer of minder.

Knolselderij soep

Fruit een gesnipperde ui in een beetje olijfolie tot deze glazig ziet. Voeg er( van een kleine ) halve geschilde en in blokjes gesneden knolselderij aan toe en bak het even door. Voeg een liter water toe en een wat lavas. Kook de soep tot de knolselderij gaar is. Pureer de soep en voeg naar smaak Keltisch zeezout, zwarte peper en vers geraspte nootmuskaat toe. Maak de soep af met een scheut room. Eventueel kun je naar smaak nog wat verkruimeld uitgebakken ontbijtspek over de soep strooien .

Lente ui soep

Verwarm een scheut olijfolie in een pan en voeg twee in snippers gesneden bosjes lente ui toe. Bewaar een paar ringen voor de garnering. Voeg een flinke draai zwarte peper, een snuf Kelitisch zeezout en een snuf kurkuma toe. Bak dit zachtjes gaar. Voeg een scheut kokend water toe zodat de ui net onder water staat. Laat de ui gaar worden. Mix de soep glad met de staafmixer en voeg een flinke scheut halfvolle koffiemelk of plantaardige melk toe. Maak de soep af met eventueel nog wat zout. Garneer de soep met een paar ringetjes lente ui. 

Paprika wortel soep

Schil en snijdt twee winterwortelen in blokjes. Snijdt twee of drie rode paprika’s in stukjes. Fruit in een grote pan een gesnipperde ui en voeg de wortel blokjes toe. Even roerbakken en daarna de paprika blokjes. Voeg een teen geperste knoflook toe. Bak alles even aan en voeg een liter water toe. Breng dit aan de kook en voeg een theelepel Keltisch zeezout toe of een eetlepel Bouillonpasta  Kook de soep tot alles gaar is en pureer hem met de staafmixer. Breng de soep op smaak met wat jij nog lekker vindt. Zout, peper, peterselie, lente ui ringetjes  

Pastinaak soep

Schil drie pastinaken en snijd ze in blokjes. Fruit in een scheut olijfolie een gesnipperde ui. Voeg de blokjes pastinaak toe  en laat alles zachtjes even aanbakken. Plet een teen knoflook en snijd deze fijn voeg toe aan de groenten. Even meebakken met een flinke snuf kurkuma. Rasp twee cm geschilde gember of een theelepel gemberpoeder en bak dit even mee. Voeg 1 liter kokend water toe en laat alles gaar worden. Voeg een flinke snuf Keltisch zeezout en een draai zwarte peper toe. Pureer de soep als de groenten gaar zijn met een staafmixer. Maak de soep op smaak met extra zout en ringen lente ui. Om een romiger effect te krijgen kun je kokosroom of haverroom of slagroom toevoegen

Pompoen soep spicy

Was een kleine pompoen en snijdt hem doormidden. Lepel de zaadlijsten eruit en snijdt de pompoen in blokjes. Schillen hoeft niet. Fruit in een pan een gesnipperde ui in een scheut olijfolie. Voeg de blokjes pompoen toe en een geplette teen knoflook en een stuk geraspte gember. Ongeveer 2 cm en een klein rood pepertje in ringetjes.  Roer dit alles goed om en bak het even aan. Voeg een liter kokend water toe en laat de pompoen gaar worden.  Pureer de soep en voeg Keltisch zeezout toe naar smaak en maak de soep af met een flinke scheut scheut kokosmelk. 

Tomaten soep

Fruit in een scheut olijf of kokosolie een gesnipperde ui, een winterwortel in stukjes,   een steel prei in ringen en een paar takjes selderij of een paar stengels bleekselderij in stukjes. Voeg als de ui glazig begint te worden 1 geperste teen knoflook , 500 gram in stukken gesneden tomaten. ( of 2 blikken gepelde tomaten ) en een takje lavas ( maggi plant ) Ben hier voorzichtig mee het is een sterke smaakmaker.  Roer alles goed door elkaar en voeg 1 liter kokend water toe. Laat alles zachtjes koken tot de groenten bijna gaar zijn. Pureer met de staafmixer de soep en voeg naar smaak Keltisch zeezout of een eetlepel bouillonpasta toe

Venkel soep

Snijdt van een venkelknol de bodem en de vingers met lof af. Snijdt de knol in dunne reepjes. Snipper een kleine ui en fruit deze in wat roomboter, olijf of koolzaadolie glazig. Voeg de venkel toe. Fruit deze even mee en voeg hier 500 ml bouillon aan toe. Kijk voor het recept van bouillon boven in deze rubriek. Laat de soep koken tot de groenten gaar zijn. Pureer het geheel met een staafmixer en voeg 200 ml kokosroom, amandelmelk of koffiemelk toe en roer dit goed door. Voeg peper naar smaak toe. Verdeel de soep over kommen of borden. Verdeel 100 gram gerookte zalmsnippers of plukjes forel over de soep. Schenk er wat room omheen  en versier dit met een takje venkel of dillegroen. 

Vis soep

Fruit in een pan met dikke bodem 1 gesnipperde ui met 1 teen knoflook glazig in een scheut olijf of koolzaadolie. Snipper een halve venkelknol en 2 stelen bleekselderij en bak deze even mee. Roer hier een flinke eetlepel tomatenpuree bij en laat het even bakken. Pureer 1 blik gepelde tomaten en voeg dit met 1 liter visbouillon toe en laat alles even koken. even koken. Wil je een gladde soep? Mix dan de soep met een staafmixer. Wil je grove soep laat hem dan zoals hij is. Voeg als laatste stukken stevige witvis toe. Grote garnalen, mosselen en inktvisringen en laat deze garen. Gemengde zeevruchten uit de vriezer zijn een goed alternatie voor deze snelle vissoep. Voeg peper en zout naar smaak toe.