Goed Gewicht

radijsjes en hormonen

rds

Raken je hormonen uit balans en neemt je gewicht toe?
Wil jij energiek en zonder overgewicht de overgang door? 

Zo rond je veertigste begint er wat te veranderen in je hormoonbalans. Tijd voor actie ! Je  oestrogenen en progesteron, beide je vrouwelijke geslachtshormonen nemen zachtjes aan af. 
Je vruchtbare periode komt langzaam tot een einde. 

Maar voor het echt zover is gaan je hormonen vaak flink met je aan de haal. Je oestrogeenspiegel kan namelijk flink gaan schommelen.  

Je kunt lichamelijke klachten krijgen. Je slaap kan een ander ritme krijgen. Je kunt je mentaal heel vervelend voelen. Sociaal kan er ook van alles gebeuren. Vond je het voorheen heerlijk om overal bij te zijn, wil je nu liever thuis met een boek op de bank.

Zo rond je vijftigste is voor de meeste vrouwen het moment van de meno-pauze. Dit is echt je allerlaatste menstruatiemoment.
In de jaren voor de menopauze kan het hormoon oestrogeen verdriedubbelen! Dit is voor veel vrouwen echt een rollercoaster. 
Het ene moment te veel oestrogeen. Dit kan o.a. pijnlijke borsten en stemmingswisselingen veroorzaken. Te weinig kan zorgen voor opvliegers  het tekort een verstoord slaapritme. Heb je dan ook nog een baan, pubers of kleine kinderen. Mantelzorg en nevenactiviteiten dan zet je maar schrap. Dit geeft stress en als er iets niet goed voor je is in de overgang dan is het stress. 
Ook zorgt een afname van oestrogenen er voor dat je haren, je huid en dus ook je slijmvliezen dunner worden. Met alle gevolgen van dien. 

Omdat de natuur het goed met je voor heeft zorgt je lichaam voor een vervangend oestrogeen. Dit wordt geproduceerd uit je bijnieren en vet uit buik en borst.  Dit is ook de reden dat je lichaam gaat veranderen. Je taille verdwijnt een beetje en sommige vrouwen krijgen een vollere boezem. 

Wanneer je oestrogenen dominant zijn kan dat vele gevolgen hebben. Maar ook als er te weinig is geeft het klachten dus je kunt van alles een beetje of veel beleven. Migraine,  hevige en onregelmatige menstruaties, vermoeidheid, stemmingswisselingen, huilbuien, puistjes, vocht vast houden, vetopslag op buik en billen en gewichtstoename.

Op dit punt gekomen, wil je af vallen!

Dit is bij uitstek voor de meeste vrouwen het moment om op dieet te gaan om kost wat kost af willen vallen, het figuur behouden, fit en aantrekkelijk te blijven. Heel begrijpelijk maar
Wat je mooie lijf nu nodig heeft is goede voeding en dat is niet alleen goed eten. 

Een tijd om jezelf te gaan vertroetelen. Stress verminderen, bewegen op jouw eigen manier en “eten alsof je lijf je liefste is”.

Laten radijsjes nou een groenten zijn die horen bij de kruisbloemige net als koolsoorten, spruitjes, bloemkool, tuinkers en rucola.
deze groenten bevatten diindolylmethaan, afgekort DIM. Het is een stofje dat de hormoonbalans in het lichaam in balans brengt. Het is een plantaardig nutriënt dat het lichaam een handje helpt om oestrogeen te verteren en af te breken. Zo ontstaat er balans in de hormoonspiegel. Zorg dus voor een dagelijkse portie kruisbloemige groenten.

Met deze recepten is dat een fluitje van een cent

Lauw warme roze salade

Kook rijst naar keuze en laat deze in een ruime schaal afkoelen. Wok in een scheut koolzaad of olijfolie een gesnipperde rode ui en in partjes gesneden radijzen. Snijdt twee gekookte rode bieten in blokjes en schep alle groenten door de rijst. Voeg een beetje olijfolie, snuf zout en een draai zwarte peper toe. Garneer de salade met gehakte pistache noten. Met eetbare bloemen oogstrelend gerecht  maak je van deze salade een oogstrelend gerecht

Pesto van radijsjeslof

Was het lof van twee bosjes radijs en snijdt het in repen. Doe dit in de hakmolen samen met een handje gepelde walnoten, klein teentje knoflook, beetje zout, kneepje citroen en een scheut goede olijfolie.

Laten draaien tot een smeuïge pesto. 

Wil jij ook op een gezonde manier afvallen in de overgang? Maar goed blijven eten omdat je lijf je liefste is?

En graag investeren in jezelf, je gewicht en je gezondheid?
Je bent welkom in mijn praktijk of online. Kunnen we samen kijken hoe ik je daarbij kan helpen.