Goed Gewicht

Radijs. Gezonde slanke zomertopper !!

 

RADIJS , GEZONDE SLANKE ZOMERTOPPER. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radijsjes horen voor mij bij de zomer. De mooie, rode, pittige knolletjes waren in mijn kindertijd een traktatie bij de boterham. Wanneer ze te krijgen zijn, eet radijsjes. Als tussendoortje of in een salade maar ook in een wok schotel doen ze het uitstekend. Radijs heeft veel gezondheidsvoordelen. Wanneer je graag af wil vallen en je hormonen in balans wil brengen is radijs een goede keuze.

Ze zijn vocht afdrijvend en werken anti bacterieel. Prima dus wanneer je b.v. vaak last hebt van blaasontsteking.

Ze bevatten veel kalium. Dit werkt positief bij een verhoogde bloeddruk. Kalium onttrekt n.l. vocht uit de bloedbaan

Radijzen helpen je lever gezond te houden en verwijderen toxines uit je bloed.

Ze ondersteunen bij gewichtsverlies ( zetten vetten om in energie ) en door de hoge hoeveelheid magnesium ( die je veel verbruikt bij stress ) ondersteunen ze je in stressvolle periodes die vaak aanzetten tot meer eten en waar het cortisol hormoon zijn werkt doet en voor vetopslag zorgt.  Ze bevatten weinig koolhydraat maar wel veel vit C en vezel.

Door de hoge hoeveelheid Vit C versterken ze ook je immuun systeem. Doordat het je witte bloedcellen beschermt

Radijzen helpen om afvalstoffen die vrijkomen tijdens het afval proces af te voeren.

Radijzen bevatten veel calcium. 30 gram per 100 gram. Wanneer je minder of geen dierlijke zuivel wil gebruiken kun je ook voor plantaardig kiezen. Groenten leveren veel calcium.

Lauwwarme roze salade met radijs.

Kook een kleine rode biet gaar en laat hem afkoelen. Pel hem en snijdt hem in kleine blokjes Kook zilvervliesrijst met een snuf Keltisch zeezout gaar. Verwijder van een aantal radijzen het groen en het worteltje. Snijdt ze in dikke schijven of partjes. Pel en snipper  een rode ui in grove stukken. Wok de ui en de radijzen in een scheut olijfolie tot de ui glazig is en de radijs mooi roze kleurt. Schep alle ingrediënten losjes door elkaar en voeg een scheut olijfolie  en een flinke draai zwarte peper toe. Strooi er wat gehakte pistache noten over. Deze geven met hun fris groene kleur een mooie tegenstelling. Door de salade te versieren met eetbare bloemen maak je deze salade oogstrelend.

Denk aan lavendelbloemen, Oost Indische kers, rozenblaadjes, viooltjes. De bloemetjes van de bieslook, basilicum of tijm.  Jasmijn bloemen en appelbloesem. Er zijn talloze bloemen om je eten een bijzondere uitstraling te geven .

https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/eetbare-bloemen/ op deze site tref je enorm veel eetbare bloemen en recepten met bloemen.