Goed Gewicht

Radijs is meer dan een knapperig tussendoortje

Radijsjes zijn weer volop te krijgen. Radijsjes geven mij een zomers gevoel. Ze hebben zoveel goede eigenschappen en zijn heel veelzijdig. Mooie reden om ze vaker te eten.  De mooie, rode, pittige knolletjes waren in mijn kindertijd een traktatie bij de boterham. Wanneer ze te krijgen zijn, eet radijsjes. Als tussendoortje of in een salade maar ook in een wok schotel doen ze het uitstekend. Radijs heeft veel gezondheidsvoordelen.

Wanneer je graag af wil vallen en je hormonen in balans wil brengen is radijs een goede keuze. Van het lof maak ik vaak pesto. Groene bladgroenten bevatten veel chlorofyl. Dit helpt met name je immuunsysteem te versterken.

Radijsjes zijn vocht afdrijvend en werken anti bacterieel. Prima dus wanneer je b.v. vaak last hebt van blaasontsteking.

Ze bevatten veel kalium. Dit werkt positief bij een verhoogde bloeddruk. Kalium onttrekt n.l. vocht uit de bloedbaan zodat de druk in de bloedvaten verlaagd wordt.

Radijsjes helpen je lever gezond te houden en verwijderen toxines uit je bloed.

Ze ondersteunen bij gewichtsverlies ( zetten vetten om in energie ) en door de hoge hoeveelheid magnesium ( die je veel verbruikt bij stress ) ondersteunen ze je in stressvolle periodes die vaak aanzetten tot meer eten en waar het cortisol hormoon zijn werkt doet en voor vetopslag zorgt.  Radijsjes bevatten weinig koolhydraat maar wel veel vit C voor een goede weerstand en vezel voor opgeruimde darmen en een opgeruimd hoofd.

Radijsjes bevatten veel calcium. 30 gram per 100 gram. Wanneer je minder of geen dierlijke zuivel wil gebruiken kun je ook voor plantaardig eiwitten kiezen. Groenten leveren veel calcium.

Door de hoge hoeveelheid Vit C versterken ze ook je immuun systeem. Doordat het je witte bloedcellen beschermt

Radijzen helpen om afvalstoffen die vrijkomen tijdens het afval proces af te voeren.

Radijs is meer dan knabbelgroenten. Bekijk of maak de onderstaande recepten eens klaar. Radijsjes zijn verrassend veelzijdig.

Pesto van radijsjesgroen

Snijdt het lof van de radijsjes. Was het en snijdt het kort. Voeg het samen met een scheut olijfolie, een hand gepelde walnoten, een teen knoflook, een draai zeezout en een klein beetje citroensap in een hakmolentje of blender. Proef en voeg nog toe wat je mist.

Lauwwarme roze salade met radijs.

Kook een kleine rode biet gaar en laat hem afkoelen. Pel hem en snijdt hem in kleine blokjes Kook zilvervliesrijst met een snuf Keltisch zeezout gaar. Verwijder van een aantal radijzen het groen en het worteltje. Snijdt ze in dikke schijven of partjes. Pel en snipper  een rode ui in grove stukken. Wok de ui en de radijzen in een scheut olijfolie tot de ui glazig is en de radijs mooi roze kleurt. Schep alle ingrediënten losjes door elkaar en voeg een scheut olijfolie  en een flinke draai zwarte peper toe. Strooi er wat gehakte pistache noten over. Deze geven met hun fris groene kleur een mooie tegenstelling. Door de salade te versieren met eetbare bloemen zoals Oost Indischre kers of viooltjes, maak je deze salade oogstrelend.