Goed Gewicht

puur of praline? luister en geniet!

Puur of praline? luister en geniet!

 

Je wil graag afvallen en gezondere keuzes maken. Je wil je niet meer laten verleiden door paaseitjes in alle smaken en afmetingen. Je hebt met jezelf afgesproken dat je ze echt niet gaat nemen maar toch…..Wat is dat toch met paaseitjes? Vanaf het moment dat de paaseitje in de winkel liggen (en dat is al heel vroeg in het jaar)  vliegen ze de winkel uit.  Melk, puur, praline, mokka, hazelnoot, wit, advocaat, zeezout, karamel. Te veel om op te noemen. Je zou er keuzestress van krijgen. Maar weet je? We gaan he niet over calorieën hebben, over de vulling en de hoeveelheid. Een paaseitje is een paaseitje wat er ook op of in zit. 

Genieten dus.

Mmmmmmm  Welk eitje zou jij kiezen?
Voor de een is het zonder blikken of blozen een halve zak naar binnen moffelen.
Voor de ander is het gewoon het  allerlekkerste kiezen en genieten
Voor sommigen is het wikken en wegen en vindt er een  innerlijk gevecht plaats wat uiteindelijk geen winnaars heeft.   
Waar herken jij jezelf in?

De overtuiging
Dit is het verhaal van Roos. Tijdens de proefsessie mocht Roos van mij een eitje kiezen. Bij het zien van de eitjes op het schaaltje werden eerst haar ogen groot en al snel wende zij haar blik af met de woorden: “ Dat ga ik niet doen, ik heb al drie eitjes gehad vandaag”,  “maar het water loopt me al in de mond” , ”ohh wat slecht”. Bij mijn vraag wat er zo slecht was antwoorde ze,  “Ik kan het niet, ik kan de verleiding niet weerstaan. Van chocolade word je dik, chocolade is ook zo slecht“.  Ook vond ze zichzelf zwak en had ze weer gefaald.

Het was even stil. Ze had nog geen eitje aangeraakt en toch al de overtuiging dat ze zwak was en faalde. Samen hebben we gekeken of haar gedachte klopte. Nee die klopte dus helemaal niet want ze had nog niets gepakt. Ook zijn we gaan onderzoeken of het waar is dat je van een paaseitje aankomt. Ook dat klopte niet. Van een paaseitje kom je niet aan in gewicht.  En is chocolade slecht? Nee chocolade is als chocolade helemaal niet slecht. Het waren haar gedachten die haar belemmerde om een eitje te pakken.

In dit geval waren de overtuigingen zo sterk dat er een enorme twee strijd ontstond tussen wel en niet doen. Uiteindelijk besloot Roos om toch een eitje te pakken. Ze had er een enorme zin in en koos het lekkerste eitje uit. Ze mocht het bekijken, er aan ruiken en heel langzaam opeten. Ze vond het heerlijk. De oefening duurde even en ze had na enige tijd genoeg van de smaak. Daar had ze geen drie of meer eitje meer voor nodig.

De strenge eetregels
Ze had zelf ook nog een goede oplossing. Ze zou alleen nog maar in het weekend chocolade in huis halen en de Paaseitjes moesten in de kast blijven tot Pasen. Bij mijn vraag of ze door de week dan geen trek meer had keek ze me vragend aan. Tja daar zeg je me wat. Dat wordt moeilijk.

Eetregels helpen je niet.
Wanneer je jezelf  eetregels oplegt en je voldoet er een keer niet aan dan stel jij jezelf als het ware teleur. Ik kan je vertellen dat dat een heel vervelende gevoel oplevert met maar een oplossing. Jezelf goed praten en troosten. Pakken dat lekkers. Weer balen van jezelf en hop, weer wat lekkers. Het gevaar van alleen in het weekend lekkers pakken of snoepen is, dat je dan snel de remmen los laat want “dan mag het”.
Jammer toch. Waarom alleen in het weekend snaaien omdat het weekend is?

Dat wordt een de hele week een gevecht met jezelf en dat kan heel moeilijk worden.
Nee je “mag” gewoon wat lekker wat pakken omdat je daar zin in hebt.

En wanneer je op zaterdagavond gewoon geen trek hebt in die bak chips en dat stuk Franse kaas ( als je dat ook echt voelt en niet negeert) omdat je laat gegeten hebt? Pak je dat dan toch omdat het zaterdag is?  Iets om over na te denken toch? 

Afvallen gaat ook jou lukken zonder strenge regels en diëten.
Gewoon wat nemen als je daar zin in hebt. Genieten zonder schuldgevoel, zonder je af te vragen of het wel of niet gezond is.
Of je het wel of niet verdient hebt.
Luister naar wat je lijf je te vertellen heeft en of je gedachten kloppen.

Je zal zien, wanneer jij het woord moeten gaat omruilen voor mogen, het een stuk beter gaat om een goede keuze te maken. Keuzes maken waar jij voor staat. Daar begint het hele mooie proces.
Dit kun je leren. In het traject “nooit meer lijnen “werken we hier samen naartoe.
Zo kom je los van je overtuigingen en ontwikkel je een gezonde relatie met je eten. 

Wil jij graag investeren in je jezelf, je gezondheid en je gewicht? 
Je bent welkom voor een gesprek in mijn praktijk of online. Kunnen we samen kijken hoe ik je daarbij kan helpen.