Goed Gewicht

Omega 3, mijn studie en jouw gewicht

Mijn stapel studieboeken begint aardig te slinken en is mijn artikel voor het examen bijna af. Waar mijn artikel over gaat? Je raadt het misschien al. Wat is de invloed van gezonde voeding op stress. Ik wil je alvast een klein stukje laten lezen. Een voedingsstof heb ik extra uitgelicht, Omega 3 vetzuur. In mijn vorige nieuwsbrief heb je kunnen lezen dat rust een groot onderdeel is om meer balans in je leven te krijgen. Voeg daar gezonde voeding aan toe en je hebt al twee belangrijke factoren te pakken. Uiteraard is voeding maar een onderdeel om meer balans te krijgen in je gezondheid. Een zinvol leven, dingen doen die je leuk vindt, sociale contacten, ontspanning en beweging maken de pyramide compleet.

Het gaat hier om Omega 3 vetzuur. Onderzoek toont aan dat voeding die arm is aan omega drie vetzuren het ervaren van plezier vermindert. Wanneer Omega 3 totaal uit voeding weggelaten wordt ontstaat er vaak angst en raakt men in paniek bij stress situaties. Een ander onderzoek toont aan dat een inname van veel omega drie ( 16 gram visolie ) per dag op de lange duur de neurotransmitters in het emotionele brein verhoogt die voor energie en een goed humeur zorgen.

Vetten zorgen voor opbouw van hersencellen. Via deze neurotransmitters kunnen zenuwcellen boodschappen aan elkaar overbrengen. Neurotransmitters zijn chemische stofjes die boodschappen bevatten. Het omhulsel van onze zenuwcellen bestaan voor twee derde uit vetzuren. Wanneer we voornamelijk verzadigde vetten eten b.v. uit dierlijke vetten worden hersencellen “harder”. Wanneer meervoudig onverzadigde vetten, gebruikt worden zijn de hersencellen zachtere en soepeler en verloopt de communicatie tussen deze cellen beter.

Wanneer we terug gaan naar de oorsprong van de mensheid zien we dat er op het moment dat de hersenen van de homo sapiens zich ontwikkelden ( hij kwam tot zelfbewustzijn ) leefde de mens rondom de grote meren van oost Afrika en hadden toegang tot het rijke ecosysteem van vis schaal en schelpdieren, rijk aan Omega 3 vetzuren. De voeding van deze eerste mens was volmaakt in evenwicht tussen Omega drie en Omega 6 vetzuren uit plantaardige voeding. De verhouding was een op een. Het is mogelijk dat dit de aanzet heeft gegeven van de wonderbaarlijke ontwikkeling van de hersenen. Bron : Uw brein als medicijn Dr David Servan-Schreiber.

Dierlijke voedingsmiddelen die veel Omega 3 vetzuren bevatten: vis : ansjovis, haring, forel, tonijn, makreel, zalm. Met name wilde vis bevat veel Omega 3 vetzuren. Ook zeewier, zeekraal en spirulina bevat veel Omega 3 vetzuren. Wild zoals ree, zwijn, haas en konijn, en gevogelte. Zij eten grassen die van nature ook Omega 3 vetzuren bevatten. Plantaardige voedingsmiddelen zijn walnoten, groene bladgroenten zoals spinazie en postelein. Peulvruchten ( bonen ) plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, koolzaadolie.

Te veel aan omega 3 vetzuren kan ook schadelijk zijn.

Omega 3 en visolie
Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid. Ze bestrijden ontstekingen in het lichaam, spelen en belangrijke rol in de hersenontwikkeling en verlagen het risico op hartziektes, om er eens een paar te noemen (1, 2, 3). Aangezien de meeste diëten niet veel omega 3 bevatten, hebben supplementen aan populariteit gewonnen (4). De supplementen die het vaakst genomen worden zijn onder andere omega 3-capsules uit vis, vislever en algen. Maar te veel omega 3 kan schadelijk zijn. De normale dosis zit tussen de 1-6 gram per dag, maar als je 13-14 gram per dag neemt kan dat bloedverdunnende effecten hebben bij gezonde mensen (5, 6). Dat kan een risico vormen, vooral bij mensen die snel bloeden of bloedverdunnende medicijnen nemen (7). Bovendien kan de inname van grote hoeveelheden visolie resulteren in overmatige inname van vitamine A, wat vitamine A-vergiftiging kan veroorzaken. Dit is vooral zorgwekkend voor kinderen en zwangere vrouwen (8, 9).

Kortom: Omega 3 vetzuren zijn zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Een overdaad aan omega 3 kan echter bloedverdunnend werken. Visolie bevat ook veel vitamine A, wat gevaarlijk kan zijn in grote hoeveelheden. https://www.ahealthylife.nl/