Goed Gewicht

motivatie, afvallen, beloning

Motivatie en afvallen door beloning

20230112_140357 (002)

Help, mijn motivatie is weg. Hoe krijg ik die weer terug?

Wanneer je af wil vallen is een van de belangrijkste dingen je motivatie. Vooral de motivatie die echt helemaal vanuit jouzelf komt. Wanneer de motivatie echt helemaal vanuit jezelf komt dan is de kans van slagen van dat wat jij aangaat met jezelf het allergrootste.  Maar je motivatie kan nogal eens sneuvelen door van allerhande gebeurtenissen die op je pad komen. Ook gebeurtenissen die bij je dagelijkse leven horen en je het moeilijk kunnen maken. Dan komt je intrinsieke motivatie je goed van pas. Maar als die dan toch opeens helemaal zoek is?  

Je motivatie vasthouden dat kan door heel veel omstandigheden een taai klusje worden. Maar je kunt het weer terugpakken door jezelf te belonen.
Afvallen door beloning?  Met wat dan?  In dit blog kun je lezen dat beloning jou heel goed kan helpen en welke beloning ik bedoel.

Wanneer je je leefstijl aan wil passen of gewicht wil verliezen dan wil je natuurlijk dat dat zo snel en gladjes mogelijk verloopt. Hoe het verloopt hangt van een heel aantal factoren af en een daarvan , misschien wel de allerbelangrijkste,  is je motivatie.  Dat stukje vanuit jouzelf waarom je zo graag af wil vallen. Honderd duizend redenen om af te vallen maar vooral bij de 40+ vrouw staat afvallen op een in de top tien. Je figuur gaat veranderen, je stofwisseling gaat dalen, je spiermassa neemt wat af en vetmassa neemt toe. Je wil maar een ding en dat is dit laatste dus allemaal niet maar wel afvallen.   

Afvallen

Daar heb je de focus vooral op gelegd. Afvallen. Afvallen is uiteindelijk het resultaat van een aantal veranderingen die jij aan het doorvoeren bent.
Zie het als een hele hoge berg die je gaat beklimmen. Je gaat stap  voor stap voordat je aan de top bent. Onderweg kom je obstakels tegen en moet je even pas op de plaats maken.

De weegschaal als obstakel

In jouw geval is je weegschaal een obstakel. Het geeft een getal aan wat niet in je lijn van verwachting loopt. Het past niet in je planning. Je wil afvallen en niet aankomen. Boem en weg is je motivatie.
het gevoel van teleurstelling en falen komt boven borrelen. Je blijft maar zagen op wat je niet goed gedaan hebt. Denk je echt dat je daardoor weer in het gareel komt? Lieverd, dit gaat je niet helpen.  Weg met de weegschaal en ook hier, pas op de plaats. Weet je nog waar het om ging? Wat wil je en hoe wil je dit bereiken.

Afvallen door jezelf te belonen

Ja echt belonen door even tijd voor jezelf te maken. Niet terug kijken maar vooruit met dat wat jij heel graag wil en wil bereiken. Maar het allerbelangrijkste, is om terug te denken aan de periode dat het goed ging. Hoe voelde jij je toen?
Waarschijnlijk liep je op wolkjes en straalde je gezicht als een zon. Je zat in de flow en niemand kon je eruit halen. Je functioneerde op je geluk en beloningshormonen.
Doordat jij je goed voelde werd er serotonine aangemaakt wat zorgde voor een gevoel van zelfvertrouwen en trots wat weer meer serotonine aanmaakt. Door hier aan terug te denken en het weer voor je te zien wordt je blij en krijg je een dopamine boost. Dit geeft je echt een supertof gevoel en daar wil je meer van. Jammer is dat dopamine maar heel kort werkt maar daar heb ik een oplossing voor.

Stap voor stap naar het resultaat, afvallen!

Als je nu leest dat je al snel beloont kunt worden met een super fijn gevoel en dat niet uit eten hoeft te halen dan wil je toch zo vaak mogelijk. Door je te focussen op de eerste stap die je wil maken om op de top te komen. Wanneer je bewust wordt dat afvallen geen glad gewalst paadje is maar maar jij wel de obstakels kunt trotseren dan door de trots en het zelfvertrouwen dan zit je snel weer in je motivatie.

Dus stel je doelen bij en zorg voor voldoende rust, ontspanning, gezonde voeding en voldoende slaap. Sta dagelijks even stil bij hoe jij je voelt, wat je nodig hebt en wat je graag op die dag wil bereiken.

Wil jij na het lezen van dit blog graag meer informatie over een gezonde manier van afvallen. Investeren in je zelf, je gewicht en je gezondheid? Neem dan contact met me op voor een afspraak dan gaan we samen kijken waar ik je bij kan helpen