Goed Gewicht

Mmmm Mediterrane Artisjok

Mmmmm Mediterrane Artisjok.

Helaas groeit deze prachtige heerlijke plant nog niet in mijn tuin maar ik eet er wel regelmatig van. Alleen al het eten brengt me in Mediterrane sferen. Artisjok heet niet alleen een prachtig uiterlijk maar is naast dat hij heel erg lekker is ook veel gezonde eigenschappen en super goed voor je als je af wil vallen. Lees hierover verder in mijn blog over de artisjok.

 

Artisjok komt vrijwel alleen voor in Mediterrane landen. Ze zijn in vele formaten te krijgen. Klein en groot maar de smaak blijft hetzelfde. Licht zacht bitter. Je kunt ze koken. De blaadjes eraf halen en de zachte aanzetkant eten met een met een dressing. Je kunt het “gras” uit de bodem eten en de hartje zijn ook heerlijk. Deze hartjes vindt je meestal in de winkel in pot of blik

 

Artisjok bevat veel vocht en vezel. Niet onbelangrijk als je af wil vallen. Vocht om alle voeding en afvalstoffen aan en af te voeren.  Artisjok levert per 100 gram maar 45 calorieën. 3,5 gram eiwit, nauwelijks vetten en 10 gram koolhydraat.  Waarvan een groot deel aan vezel.

 

Artisjok bevat een stofje dat een lever ondersteunende werking heeft. Wanneer je af wil vallen heeft je lichaam veel afvalstoffen te verwerken en daar zorgt je lever met name voor. Fijn dus als deze af en toe wat ondersteuning krijgt.

 

Artisjok bevat ook heel veel anti oxidanten dus een goede beschermende functie in aantasting van je lichaamscellen.

 

Artisjok bevat ook het stofje cynarine wat een gunstige werking heeft op je slechte LDL cholesterol. Het verlaagd deze. Daarnaast verhoogd het goede HDL cholesterol en ook is het gunstig voor je trichlyceriden ( bloed vetten )

 

Artisjok bevat een hoge dosering kalium. Belangrijk voor de bloeddruk. Fosfor  voor de opname van calcium voor sterke botten, haren en nagels. Fosfor zorgt ook voor een goede energie voorziening in het lichaam. Artisjok bevat een hoge dosering foliumzuur. Belangrijk bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Een tekort aan B11 ofwel foliumzuur kan bloedarmoede geven. B11 is ook belangrijk bij de aanleg van het ongeboren lichaam van een kindje. Een tekort kan een open ruggetje, gespleten verhemelte veroorzaken.

 

Naast deze zijn er nog vele mineralen en sporenelementen met allemaal hun eigen goede eigenschappen. Reden te meer om deze smakelijke gezonde groenten eens wat vaker op tafel te zetten.

Wat denk je van

 

Artisjokkenhartjes in vieren delen en ze omwikkelen met een dun plakje gerookte ham.

 

Artisjokkenhartjes in stukjes door een salade of op de vega pizza .

 

Kleine artisjokkenhartjes zijn gehalveerd en bestreken met olijfolie ook heerlijk te bereiden op de BBQ of onder de gril.

 

Klassiek kook je een verse artisjok zonder steel in een laag water ongeveer 30 minuten. De artisjok is gaar als je een blaadje makkelijk los kunt trekken. Maak een dressing van een goede olijfolie met een scheut citroensap, wat peper en zout. Laat de artisjok goed uitlekken en leg deze op een schaal .

Pluk een blaadje van de bloem en doop het met de onderkant in de dressing. Zuig het eetbare deel op. het hooi kun je verwijderen en het hart kan in de salade of op de pizza.

Je kunt als variant op de dressing ook aoli, een citroen of truffel mayonaise gebruiken.  Met de laatste variant wordt het minder aantrekkelijk wanneer je af wil vallen maar …………..   lekker eten hoort daar nu eenmaal wel bij.

 

Afvallen gaat bij GoedGewicht anders dan in de meeste afval trajecten. Bij GoedGewicht kijken we naar jou in het geheel en niet alleen naar je gewicht. Jij bent zo veel meer dan je gewicht dus krijg jij ook de aandacht die jij verdient.

 

Juist de brede aanpak bij Goedgewicht maakt dat jij goed voor jezelf gaat zorgen en een blijvend gezondere leefstijl gaat creëren. Geen brandjes meer blussen maar de oorzaak van de brand opsporen. Zodat jij meer rust krijgt en weer lekker in je vel gaat zitten.

 

Investeer in jezelf en je gezondheid. Je bent het meer dan waard.  Neem gerust vrijblijvend contact met me op voor een gesprekje

Jeanne