Goed Gewicht

Lekker chillen met mosselen

Het hangt een beetje tegen elkaar aan, lekker chillen, gezellig beetje smoezelen, af en toe een beetje eten. Heerlijk toch en het liefst een plek die niet te veel opvalt. Zo ergens tegen een houten paal bij of in het water. Er zijn mensen die er een vreselijke hekel aan hebben maar gelukkig ook een heleboel die het wel weten te waarderen. Vooral de gezelligheid dat  het met zich meebrengt.  De hangcultuur…voor jong en oud. Nee geen hangjongeren en ouderen, ik heb het over de mossel.mosselen.

Je vindt ze heerlijk of je vindt ze echt niet lekker. Veel zit er niet tussenin. Als je ze lekker vindt houdt je dan vooral niet in.  Mosselen zijn gezond, evenals vele andere schaal, schelpdieren en vissoorten . Zee voedsel levert veel gezonde voedingsstoffen. Eiwitten, gezonde vetten Omega 3,   mineralen en sporenelementen.  Twee belangrijke sporenelementen zijn jodium en seleen.

Verder bevat vis de vitamine B12 en de mineralen jodiumfosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B6. Vis bevat van nature eiwit en vet. Vette vis is bovendien rijk aan vitamine D ( belangrijk voor sterke botten maar ook belangrijk voor de opname van vet )  en bevat vitamine A. Vette vis bevat ook nog eens veel   Omega 3 vetzuren. Deze vetzuren ondersteunen het hart .Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen  en je gezichtsvermogen.

Selenium en jodium zijn belangrijk voor een goed werkende schildklier.  Een goed werkende schildklier is onlosmakelijk verbonden met de aanmaak van voldoende energie. En dat is wat je toch graag wil ? Lekker veel energie.  Maar onze schildklier regelt ook onze lichaamstemperatuur en is belangrijk bij de pompfunctie van ons hart. Hij regelt de stofwisseling, de ontwikkeling van een foetus en is belangrijk voor de groeisnelheid bij kinderen. Hieruit mag je wel opmaken dat jodium een belangrijk mineraal is wat je op een eenvoudige manier binnen kunt krijgen door het eten van vis. Maar ook zeekraal en zeewier in alle vormen zijn smaakvolle bijgerechten vol belangrijke voedingsstoffen. Eet vis en mosselen en doe er je voordeel mee.

Mosselen zijn gezond en passen met hun hoge dosis eiwit en lage calorische waarden prima in een gezond eetpatroon, mits je de mosselmaaltijd niet overspoeld met de nodige glazen alcohol en calorierijke sauzen. Een mossel maaltijd overspoeld mij wel altijd met heel veel gezelligheid. Lekker heen en weer met brood en schaaltjes, volle bakken schelpen op een grote tafel , buiten met kaarsen en fijne mensen om me heen. Mijn mosselavond avond kan niet meer stuk

Voor een paar makkelijke en snelle visrecepten  Bij de V        Van A tot Z

De gezondheidsraad adviseert daarom zeker een keer in de week vette vis te eten. Keuze genoeg dus leef je lekker uit.

Wanneer je voor vis kiest , neem wild gevangen of in ieder geval vis

die een keurmerk heeft zodat je weet

dat deze op een verantwoorde manier gevangen is.

 

Plaats een reactie