Goed Gewicht

kan koken tot stress leiden ?

Ik geef niet zomaar mijn menig ergens over maar soms verschijnt er een artikel in een krant of blad en dan krullen mijn mondhoeken omhoog en ben ik het er volmondig mee eens. Zo las ik vandaag dit artikel in de krant, “bedenken en bereiden van maaltijden leidt tot stress”. Ja, bedenken en bereiden van eten kan tot stress leiden en dat is jammer. Eten moeten we nu eenmaal om in leven te blijven dus……….. kun je er maar beter wat gezelligs van maken. In dit blog tref je nog een paar tips voor stressvrij koken.

Twee onderwerpen die mij enorm aanspreken en ook vaak niet los van elkaar te koppelen zijn, stress en voeding. Deze week heb ik toevallig met een klant precies besproken wat er vandaag gepubliceerd werd.

Het is ook niet niks, zoveel aanbod in de winkel en daarbij de ene dag is dit “gezond”en da dag erna is er weer wat anders. Tel daarbij op dat er voor de meeste mensen weinig tijd overblijft om na een drukke werkdag een maaltijd op tafel te krijgen die aan “alle eisen van een topkok” moet voldoen, kinderen die liever wat anders hebben, je gasten die je wil verwennen met een culinaire hoogstand en…….. de “stress” giert al door je keuken en door jou.      Kilometers lange rijen kookboeken met de meest fantastische foto’s , kookprogramma’s waar alles al voorgesneden en in grammen afgewogen klaarstaat dus lijkt alsof je in een handomdraai alles op tafel hebt staan. Gezellig met vrienden eten waarbij je twee dagen bezig bent om alle ingrediënten in huis te halen, eten te bereiden en vervolgens in afwachting bent of het wel smaakt terwijl het er niet zo uitziet als verwacht en de gezelligheid al afneemt bij het uit de oven halen van een gerecht.

Wat halen we onszelf op de hals?

Ik heb een stelregel: “verandering begint met aandacht “.

Sta eens vaker stil en vraag jezelf eens af waarom je deze kookstress situaties op je hals haalt ? Ben je bang dat je gezin wat te kort komt, wil je geprezen worden om je kookkunsten, wil je voor echt gezond gaan ?

Vertrouw wat meer op jezelf. Je doet het vaak al beter dan je zelf denkt .    Kook zo vaak als het kan zo vers mogelijk.   Kook wat meer en vries het in.  Trek op dagen dat het moeilijk is een extra potje groenten open.    Ga er eens een keer in de week even voor zitten en maak een weekmenu. Dit is een handige leidraad bij het boodschappen doen en het geeft rust in je hoofd. Hoef je niet elke dag langs de winkel en wordt je ook niet steeds in de verleiding gebracht door al het aanbod. Kook op dagen dat je er echt tijd voor hebt de sterren van de hemel.     Bedenk met een etentje dat een simpel gerecht ook prima is en het belangrijkste dat je graag met familie en of vrienden samen wil zijn. Met een kaarsje en een glaasje maak je er al snel een sterrenetentje van .

 

Plaats een reactie