Goed Gewicht

Ja, je mag ook een bitterbal

Ja, je mag ook een bitterbal.

 

 

 

 

 

Denk jij dat het mij nooit overkomt?  Natuurlijk overkomt mij het ook.

De een kan de pepernoten nu al niet weerstaan, de ander zwicht bij het zien van een stuk chocolade of een stuk taart. Ja, ik herken het. Als ik bitterballen zie dan wil ik er een. Ik zwicht voor een bitterbal. Eerst even door de mosterd, het geknisper van het krokante korstje en dan de warme, zachte, kruidige vulling door mijn mond…. Heerlijk. Niks schuldgevoel en geen veroordeling over me zelf. Ik eet en geniet hapje voor hapje. Hoe heerlijk is dat ? Alles kunnen blijven eten, ook als je af wil vallen. Wil je wel maar verbied jij jezelf, dan ga je een gevecht aan wat je waarschijnlijk toch gaat verliezen en dan komt het schuldgevoel om de hoek wat je juist op het verkeerde been gaat zetten.  Dus ja, je mag ook een bitterbal of dat handje pepernoten. Niet bang zijn . Lees verder in mijn blog hoe je dit gaat doen.

 

Nee, je bent geen slapjanus en nee je bent niet zwak als je een keer dat eet wat je zo lekker vindt. Bij gezond afvallen is het juist de bedoeling dat je gewoon kunt blijven eten wat je lekker vindt. Je hele leven geen taart of bitterbal meer, geen stukje chocolade of een frietje, wanneer je dat zo lekker vindt ?  Dat gaat niet lukken, dat wordt een gevecht voor het leven wat je uiteindelijk niet gaat winnen.

Je hebt misschien al vele pogingen gedaan om af te vallen . Het lukt je maar je komt na verloop van tijd ook weer aan. Hoe dat komt ??  Je bent  waarschijnlijk niet aan de slag gegaan met wat je echt wil en wat je voelt. Ja, je wil afvallen maar, waarom wil je afvallen. Hoe belangrijk is dit voor je.

Bij gezond afvallen is het belangrijk dat je daar achter komt. Jouw intrinsieke motivatie, die is belangrijk. Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. Wanneer de motivatie vanuit jezelf komt geeft dit een beter resultaat. Je staat er immers zelf helemaal achter.

Wanneer de motivatie extrinsiek is , je doet het voor een ander of je doet het voor een beloning dan zal het na verloop van tijd moeilijk worden om aan je doel te blijven werken.

Je bent super gemotiveerd en dan staat daar opeens je favoriete hapje of drankje voor je neus.  Er gebeurt wat met je. Je gedachten beginnen te roepen en geven je een bepaald gevoel. Het kan zijn dat je gedachten roepen: Nee, niet doen dat mag niet. Als ik dat doet ben ik een slapjanus of pak maar het is feest. Wat denk je van , je hebt het verdiend !

Die gedachten geven je een bepaald gevoel. Het kan zijn dat jij je zielig voelt omdat je iets niet mag terwijl je zo graag wil. Het kan zijn dat je boos bent op jezelf omdat je vindt dat je de verleiding niet kan weerstaan. Het kan ook zijn dat je terugdenkt aan vroeger en je misschien wel getroost werd met een snoepje. Of dat er altijd taart was in het weekend en samen taart eten een goed gevoel geeft. Het zijn herinneringen die opgeslagen liggen en die steeds weer naar boven komen bij een bepaalde gebeurtenis. Je neemt ze waarschijnlijk niet waar. Je gedachten geven je een bepaald gevoel.

Deze gevoelens bepalen je gedrag. Als jij niet goed opmerkt bij jezelf wat er gebeurd zal het gevolg zijn dat het stuk taart of de bitterbal zo je mond inschuiven en jij je daarna misschien nog vervelender voelt en vervolgens de teugels maar laat vieren want…. Het is nu toch te laat. Je neemt nog maar wat want de dag is toch verpest. Morgen ga ik heel streng zijn  voor mezelf.   Ai.

Een veel vriendelijkere oplossing is jezelf wat toe te staan. Wanneer je af en toe wat mag  is het makkelijker om niet door te slaan.  Iets verbieden geeft juist aanleiding om het toch te doen. Je weet misschien nog wel dat als je ouders je iets verboden het juist heel spannend was om het wel te doen.

Wanneer jij jezelf wat toestaat, schenk dan wel aandacht aan waarom je dit doet. Is het puur omdat het lekker is, is het uit frustratie, troost  of verveling en wat levert het je op. Je hebt wanneer jij je gedachten waarneemt nog de tijd om een andere keuze te maken. Een keuze die waarbij jij je ook goed voelt en die jou wel helpt om je doel te bereiken.

Je kunt kiezen voor een klein stukje, een gezondere variant of je slaat het lekkers af. Kijk eens wat dat met je gevoel doet. Waarschijnlijk zul je een goed gevoel krijgen , trots zijn op jezelf en vervolgens wordt het makkelijker voor je bij de volgende gebeurtenis als je dit goede gevoel terug kunt halen. Dit gevoel verhoogd je intrinsieke motivatie.

Wanneer je een ondoordachte keuze maakt en het stukje taart, de pepernoten of de bitterbal al in je mond zit zonder dat je erbij hebt nagedacht?  Veroordeel vooral jezelf niet en geniet nog even na en bedenk waarom het gebeurde en hoe je dit de volgende keer aan gaat pakken.

Merk je het verschil ? Bij niet oordelen geef jij jezelf de ruimte om na te denken en keuzes te maken. Juist dat, dat wat jij zelf doet, dat werkt. Het geeft je kracht en zelfvertrouwen. Jij hebt de regie over jezelf.

Wanneer jij de keuze hebt gemaakt om op een gezonde manier af te gaan vallen, je gaat verdiepen in gezonde voeding, daar jezelf mee voeden en daarbij aandacht gaat geven aan je gedachten, zul je merken dat je lichaam zelf aan gaat geven waar het behoefte aan heeft.

Wanneer jij voeding in gaat delen in goed en fout dan verlies jij je vrijheid in keuze maken en komen er steeds weer valkuilen op je pad. Ga liever op zoek naar de oorzaak van waarom en in welke situatie  je steeds zwicht voor bepaalde voeding.

Mindful afvallen is een krachtige maar vriendelijke manier om jou hierin te helpen.

Luister goed naar jezelf. Veroordeel niet maar geniet.

klik hier  voor het maken van een vrijblijvend gesprek .

Jeanne.