Goed Gewicht

Hoe is jouw relatie met eten ?

Hoe is jouw relatie met eten ?

Relatie. Het woord relatie is voor veel mensen een definitie van een relatie tussen twee mensen, een liefdesrelatie.  Voor iets wat je lief is vind je vast heel veel de moeite waard. Daar wil je in investeren en je best er voor doen. Dat het fijn en goed gaat, dat jij je goed voelt. Een relatie kun je ook hebben met je eten. Hoeveel wil je daar in investeren, je best voor doen .  Dat we alleen eten om in leven te blijven dat ligt al ver achter ons. Eten is inmiddels zoveel meer dan in leven blijven. Naast een sociale functie eten we vaak ook  om onszelf te troosten, uit verveling, negatieve gevoelens te onderdrukken, uit gewoonte, te belonen of te ontspannen. Dan is de relatie met eten niet zo goed als je zou willen. Het eten neemt iets voor je over. Het dempt bepaalde gevoelens. Het zit hem vaak ook niet in het eten zelf maar hoe belangrijk het eten voor je geworden is. Het eten neemt een vorm van honger over . De relatie met eten is dan verstoord. Het is goed om dan te gaan onderzoeken waar het mis is gegaan. Wat de oorzaak is en waar je behoefte echt ligt.

Wat zou je echt willen ? Wat mis je of wat is belangrijk voor jou ? Vragen die belangrijk zijn bij het opsporen van je “ eet relatie probleem “. Welke rol speelt eten in jouw leven ? Troost het je? Beloont, ontspant of verdoofd het je ?

 

Er zijn ook andere manieren om te troosten, ontspannen en te belonen maar dan zul je wel eerst op zoek moeten gaan naar je eigen behoeften. Deze kun je ontdekken door bewust te worden van je gedachten . Te kijken of deze kloppen en leren los te laten. Gedachten geven bepaalde gevoelens die jij niet wil. Een veelgebruikt middel om negatieve gevoelens te drukken is eten. Het geeft je even een goed gevoel maar in  je achterhoofd weet jij ook dat dit je niet gaat helpen. Dit houdt je slechte relatie met je eten in stand. Hoe harder jij gevoelens weg probeert te duwen, hoe harde ze naar boven proberen te ploppen. Het wordt een vicieuze cirkel.

Het is een zoektocht en alleen jij weet waar je behoeften liggen. In je eentje zoeken is soms moeilijk of lastig. Dan is het fijn dat er iemand met je mee zoekt en meedenkt.

Een goede relatie met je eten ?  Vrijheid in je eten ? Jij laat een ander toch niet bepalen wat je eten mag of moet.

Wil jij ook weer een gezonde relatie met je eten ? Neem hier contact met me op  voor een vrijblijvend gratis gesprek .   Jeanne