Goed Gewicht

Hoe afvallen wel lukt

hippo-g6a2fa4d60_640

Niet schrikken, aan de hand van deze foto wil ik je uitleggen dat de hippopotamus, het nijlpaard, een mooie vergelijking is met je hypothalamus die mede verantwoordelijk is voor je veranderingen in je leefstijl. 
Misschien heb je zelf al eens of meerdere keren ervaren dat je niet afvalt door meer te bewegen en minder te eten. Ook niet door er allerlei berekeningen op los te laten van calorieën, hartslagen, hoeveelheden  en weet ik al niet meer wat ik voorbij zie komen om op een snelle en slimme ( kostbare ) manier af te vallen.
Afvallen is werken. Hard werken om je hippo niet wakker te maken. Zo lief als het lijkt, deze dame kun je maar het beste met rust laten. 

 Veranderen daar houd dit beest niet van. Het zal dan alles doen om terug te keren in de oude situatie. Wanneer je verder leest zul je begrijpen wat dit te maken heeft met het veranderen van je leefstijl en wat er zich afspeelt in je hoofd. 
Maar het goede nieuws is dat als je eenmaal weet hoe het werkt jij er ook aan kunt werken. Dat het jou ook gaat lukken op een goede manier. Op jouw eigen tempo. Dan hoef jij je ook nooit meer schuldig te voelen. Of teleurgesteld of boos omdat het je weer niet is gelukt want weet je, jezelf beschuldigen dat hoort bij gezond afvallen helemaal niet thuis.

Hier begint het afvallen

Er komt een moment dat je denkt: Ik ben er klaar mee of klaar voor. Merk je het verschil al? 
Jij wil afvallen.  Dit kan een heleboel redenen hebben. Het kan zijn dat je lichamelijke klachten begint te krijgen. Het kan ook zijn dat je vriendinnen het plan opgedist hebben en dat je gewoon maar meedoet. Je garderobe weer aan vervanging toe is. Je signalen oppikt uit je omgeving waarvan jij denkt dat ze voor jou bedoeld zijn. Het kan ook zijn dat je het advies hebt gekregen om wat aan je gewicht te gaan doen.
Als je de uitspraak: Ik wil afvallen,  eens ombuigt naar: ik ga op een fijne manier mijn leefstijl veranderen. Hoe klinkt dat?
Want weet je, dat is het. Afvallen is je leefstijl veranderen. Afvallen staat nou eenmaal niet op zichzelf. Afvallen is zoveel meer dan minder eten en meer bewegen.
Alles telt mee. Of je goed slaapt, of je stress hebt, je lekker in je vel zit. Of je hormonen uit balans zijn. In wat voor omgeving leeft. Wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe waardevol jij jezelf vindt.  
Maar een ding is zeker. Als je begrijpt hoe het werkt dan kun jij deze klus ook klaren.

Afvallen begint in je mensenbrein.

Afvallen begint in je mensenbrein, de frontale cortex. Dit is het stukje brein dat net achter je schedel van je voorhoofd zit. Dit is het stuk brein dat er als laatste bijgekomen is in onze evolutie. Het stuk brein waar onze spraak / communicatie huist. Het stuk waarmee jij kunt denken. Vooruit denken, plannen en terugdenken, herinneren.

Met dit stuk brein heb jij bedacht dat je graag af wil vallen. Dat je graag een gezond GoedGewicht wil.
Door deze gedachten kun jij jezelf dus ook heel goed bij de afspraken die je met jezelf of een ander gemaakt hebt houden.
Je kunt er mee bedenken wat je wil, hoe je ervoor staat, wat je wel of niet moet of mag om je resultaat te bereiken. 

Afvallen wordt ook geregeld in je oerbrein

Maar…… afvallen wordt ook geregeld in je oerbrein in de hypothalamus. Je Hippo.
Dit is het alleroudste stukje brein ligt je hypothalamus. Voor het gemak noem ik het je hippo.  Het is een dier wat zijn territorium en zijn jongen met geweld verdedigd. Jouw hippo bewaakt de boel goed en wil het liefst dat alles blijft zoals het is. Dit stuk brein regelt naast onze spijsvertering, honger en eten onze ademhaling, de hartslag en de voortplanting. Alles dus om jou te laten overleven.  je hippo regelt het allemaal zelf al miljoenen jaren en dat is altijd goed gegaan. Niet te veel storen dus.
Wanneer jij snel af wil vallen zal de hippo gaan grommen en boos worden. Hij gaat op zoek naar eten. Want het snelle afvallen wat jij aan het doen bent dat staat hem helemaal niet aan. Je hippo voelt dit als schaarste en dat wil hij niet  Hij zal er wel voor zorgen dat alles weer snel bij het oude komt. Wel zo dat jij weer snel vervalt in je oude patronen. Dit stuk brein wil maar een ding, overleven!
En dat dit vaak eten is dat zal je nu dus niet meer verbazen.

Afvallen heeft ook met ons zoogdierenbrein te maken

In ons zoogdierenbrein of het limbischgedeeltezetelt onze herinnering en onze emotie. Hier liggen je herinneringen die je goed van pas kunnen komen als er bijvoorbeeld er iets fout dreigt te gaan. Het kan ook emoties opwekken.
Laten we het hier bij eten houden. 
Bij het zien een chocolade ijsje krijg je al trek omdat je ooit op en toffe vakantie een superlekker ijsje gegeten hebt op een muurtje bij zonsondergang. Dit was zo’n fantastische ervaring met een geweldig fijn gevoel.
Het kan dus gebeuren dat wanneer jij je goed wil voelen( belonen)  je een ijsje wil. Dit is ooit aan elkaar gekoppeld. Dit doet je lymbisch brein. De herinnering en de emotie zijn aan elkaar gekoppeld 

Maar …. je kunt Je kunt met je mensenbrein ook bedenken dat je jezelf kunt belonen  met door te lopen en geen ijsje te nemen.
Dat je daardoor weer een goede stap genomen hebt in de afspraken met jezelf. Dit geeft ook een goed gevoel en zal je wel op weg helpen naar een blijvend goed gewicht.

Het is dus twee tegen een. Voor welke zou jij gaan als je graag op een gezonde manier  af wil vallen?

Afvallen ? Gebruik je mensenbrein !
Laat je hippo met rust en grijp in voordat hij begint te grommen. Wil je veranderingen?
Doe het heel rustig  dan zal je hippo het niet snel in de gaten hebben en raakt het gewend aan je nieuwe patronen.

Deze manier hebben al veel vrouwen zich eigen gemaakt.
Ze eten wat ze willen terwijl hun hippo lekker ligt te slapen. 
Zij hebben geleerd om op tijd in te grijpen. Als je eenmaal weet hoe het werkt dan kun je er ook aan werken.

Nooit meer te lijnen maar wel afvallen !

Wil je graag investeren in gezondheid, je gewicht en jezelf ?   
Je bent van harte welkom voor een gesprek in de praktijk of on line. Dan kunnen wij samen kijken hoe ik je daarbij kan helpen.