Goed Gewicht

Heerlijke gezonde herfst

 

 

Heerlijke gezonde herfst 

 

De natuur maakt zich op voor een periode van rust. Rust om bij te komen van een uitbundige bloeiperiode en een rijke oogst. Onze tuin ligt bezaaid met tamme kastanjes. De eerste jaren bevatte de bolster amper een vrucht maar nu zijn ze volgroeid en sieren ze met hun prachtige glanzende bruine kleur mijn herfstschaal in de keuken om er lekkere gerechtjes mee te maken de komende tijd.Ook de hazelnoten rollen hier met honderden door de straat dus ook deze gaan op de schaal

Paddenstoelen staan om geplukt en gegeten te worden( dat doe ik dus maar niet en koop deze netjes in de winkel ) . Appels en peren voor de lekkerste taarten en compotes Pompoenen en pastinaken en aardperen om te grillen in de oven. Kolen,  zuurkool, boerenkool en rode kool voor de stevigste stamppotten. Bonen, erwten en linzen voor de lekkerste soepen en verwarmende kruiden en specerijen, gember, kaneel, kruidnagel en laurier. Bij het benoemen van deze heerlijkheden flitsen al vele recepten door mij n hoofd en in gedachten proef en ruik ik de meest verrukkelijke stoofschotels al.

De herfst leent zich uitstekend om jezelf verwarmen en te verwennen met gezonde stevige gerechtjes die boordevol vitaminen en mineralen zitten en je een goed gevoel geven en ook nog eens heel goed voor je gewicht zijn. Door je lekker, goed te voeden krijg je het lekker warm en heb je niet zo snel honger.

Voedsel dat bij het herfstseizoen hoort bevat veel vit C. Allemaal door moeder natuur bedacht om ons te beschermen in de wintertijd.  Neem b.v. kastanjes. In kastanjes zit meer vitamine C dan in welke andere noot dan ook, dit komt je immuunsysteem ten goede en helpt ziekten en diverse gezondheidsproblemen te voorkomen. De vorming van witte bloedcellen wordt door vitamine C gestimuleerd. De witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van je weerstand. Kastanjes bevatten ook veel Vit B11 of wel foliumzuur. Belangrijk voor en tijdens de zwangerschap.

Je kunt tamme kastanjes zo eten maar je kunt er ook kastanje meel van malen wat je kunt mengen met b.v. volkorenmeel voor een lekker brood. Ook kun je kastanjes poffen of er een heerlijke puree van maken dat uitstekend smaakt bij een wild gerecht. Soepje van kastanjes ? ook niet te versmaden.

Heerlijk herfstseizoen om het binnen weer gezellig te maken met warme kleuren, kaarsen  en lekkere geuren van gerechten die pruttelen of stoven om lekker van te genieten na een  frisse wandeling. Wat vaker een uurtje eerder naar bed. Zachte comfortabele kleding, goed boek, knappend haardvuurtje sloffen en een rood wijntje ?  Laat de herfst maar komen.