Goed Gewicht

heb je even tijd voor vakantie ?

Heb je wel tijd voor vakantie ?

Yes,  vakantie. Eindelijk tijd voor mezelf en lekker genieten.  Herken je deze uitspraak  ….. Heb jij de rest van het jaar geen tijd voor jezelf ? Geniet jij de rest van het jaar dan niet ?

Waarschijnlijk heb je het gevoel van wel maar hoe komt het dan toch dat ik het zo vaak hoor:  Oh maar daar heb ik geen tijd voor. Dat gaat nu niet.

Vrouwen hebben het druk. De zorg voor gezin, een baan, mantelzorgen. Je helpt op school en staat altijd klaar voor collega’s. Je hebt een partner die jouw hulp wel kan gebruiken en de honden de konijnen?   Ja ook daar zorg jij voor. Je gaat nog een keer per week hardlopen als je daar tenminste de energie en of de tijd  nog voor hebt.

Je zorgt en zorgt en waar is de tijd voor jou. Echt tijd voor jezelf ? Aandacht voor je rust, je ontspanning en tijd en aandacht voor je lijf en gezond en lekker eten.

In mijn praktijk komen met name vrouwen die weer in balans willen komen, rust zoeken en gewicht willen verliezen. Wat ik nogal eens hoor is het excuus van tijdsgebrek om b.v. gezond en toch lekker te koken. Om te bewegen. Of om zelfs maar na te denken waarom je ook alweer gewicht wilde verliezen.

Geen tijd is vaak een excuus voor een ander probleem. Vindt je het moeilijk of heb je geen zin. Krijg je weerstand van je omgeving. Durf je niet of weet niet waar te beginnen. Je krijgt weerstand van je omgeving of je durft niet of weet niet waar te beginnen.

Denk jij dat een pan wok groenten met garnalen en volkorenpasta klaarmaken langer duurt dan een oven 20 minuten voorverwarmen en de pizza 25 minuten  laten bakken?  Helpt het wijntje jou ’s avonds na je werk omdat je geen tijd hebt om te ontspannen door te gaan wandelen ?  Niet dus.

Als het gaat over tijd voor jezelf rust en ontspanning wordt het voor veel vrouwen echt een probleem. Inmiddels weet ik uit ervaring dat het onevenwichtig eetgedrag, stress eten, emotie eten vaak voorkomt wanneer er weinig tijd voor jezelf wordt gemaakt. Bij de eerste gesprekken komt dit vaak al als eerste naar voren. Geen tijd ?  Terwijl er een overschot aan tijd is voor alles en iedereen behalve voor jezelf. Dit kan vervelende cirkel worden waar je moeilijk uitkomt. Het geeft gevoelens die je liever niet wil en een ultieme manier om vervelende gevoelens weg te werken is…… eten.

Ga je op vakantie of blijf je lekker thuis. Het maakt niet uit maar neem nu eens even de tijd. Ga nu de volgende vier regels eens serieus aanpakken. Want niemand verdient meer tijd voor zichzelf dan jij. Me-time. Wat jij daar in doet is om het even. Lezen, muziek luisteren. In bad liggen, rondje wandelen, tekenen of lummelen. Alles mag, als het maar jouw Me-time is.

Regel 1  Hoe belangrijk vindt jij jezelf om daar tijd aan te besteden.

Regel 2 Maak afspraken met jezelf om elke dag een half uurtje vrij te maken voor om iets te doen          wat je heel fijn of leuk vindt en noteer de tijd die je vrijmaakt  in je agenda.

Regel 3 Laat er niets tussen komen. Jij bent net zo belangrijk als de buurvrouw die je weer nodig heeft. Je vriendin die even weggebracht moet worden of de schooljuf met een vraag.

Regel 4 Kijk na een week eens wat je winst is. Hoe voelt het om tijd voor jezelf te maken en te nemen.

Pen en papier bij de hand ?  Plannen maar . Veel plezier met je nieuwe Me-time.

In mijn programma “nooit meer lijnen” nemen we de tijd om tijd te leren maken.

Ik wens je een hele fijne ontspannen vakantie periode, Jeanne