Goed Gewicht

Hallo, hoe gaat het met je ?

Duw je me weg of mag ik blijven dobberen ? 

 

 

Hallo hoe gaat het ? of, Hey, hoi hoe is het ? Vaak is het een gewoonte zinnetje en wil de vrager eigenlijk helemaal niet horen hoe het echt met je gaat. Hoe vervelend jij je ook voelt , wat voor emoties er op dat moment ook bovenkomen, hoezeer het je ook kan raken, het antwoord is vaak, goed.  Ongemerkt duw jij je gevoelens weg en zegt dat het goed met je gaat. Je hebt toch ook geen zin om met iedereen je gevoelens te delen. Daar heb je vast een paar dierbare mensen voor. Maar ook al heb je die, gevoelens en emoties worden nogal eens weg geduwd. Je moet immers sterk zijn, niet zeuren, doorgaan, je kunt het, het kan altijd erger, het is al zo lang geleden, je wil anderen sparen, je wil een voorbeeld zijn.

Het kan b.v. zijn dat jij de oudste van het gezin bent en als kind vaak te horen kreeg, doe dat nou maar, jij bent de oudste. Wanneer je dit maar vaak genoeg te horen hebt gekregen zal er zich een groot verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen en dit kan doorwerken zonder dat je het weet. Ja, je weet het wel maar dat is de bal die jij maar weg duwt. Jij doet het wel weer even. Liever niet maar toch doe je het. Je zegt ja en bedoeld nee. Het geeft je een vervelend gevoel dat je liever niet hebt en dit kan tot gevolg hebben dat je iets te eten pakt om het gevoel te dempen.

Je houd met al je kracht je bal onder water

Wanneer je op een gezonde manier af wil vallen kan zo’n bal je behoorlijk in de weg zitten.

Wat dit met afvallen te maken heeft leg ik je uit.

Wat voel je als een bal onder water wil houden ?  Weerstand ? Juist weerstand en wanneer je aandacht even verslapt komt hij omhoog en moet je weer  duwen. Dit kan zo lang duren dat je geen kracht meer hebt en springt de bal heel hard omhoog. Dit is vaak het moment van breken en wil je actie gaan ondernemen. Het duwen lukt niet meer.

Diep weggestopte gevoelens en emoties kunnen je eetgedrag behoorlijk verstoren en een gezonde manier van afvallen in de weg zitten. Op een gezonde manier  afvallen geeft het beste blijvend resultaat wanneer en gedragsverandering plaats vindt door bewustwording en aandacht. Aandacht en veranderingen, hoe klein ook kunnen emoties en gevoelens oproepen die je misschien liever niet of niet meer  meer wil voelen. Je stopt ze weg, het verdriet, de boosheid, de angst, pijn, verveling, de eenzaamheid, de teleurstelling en afhankelijkheid. Je duwt het uit alle macht als een bal onder water. Je duwt met alle kracht die je hebt en dat kost je veel energie. Je wordt er moe van en kunt er letterlijk ziek van worden. Door de tegendruk ga je ook steeds opnieuw de confrontatie aan. Je blijft de bal voelen en duwt tot je kracht verminderd en bal met kracht omhoog springt en weer aan de oppervlakte blijft dobberen. Het gevecht om de bal weer onder water te krijgen begint opnieuw. Je duwt je gevoelens weg. Onder water zie je ze immers niet maar de oorzaak van het probleem wordt niet opgelost.

Gebeurtenissen geven uiteindelijk een gevolg. Bij een bepaalde gebeurtenis, ga je duwen.  Je gedachten geven je een onplezierig gevoel en maken dat je dit heel snel weg wil hebben. Een “ tijdelijke “ oplossing is dan vaak eten. Uiteindelijk is dit juist niet wat je wil.  Je wil immers graag gezond af vallen.

Je emoties blijven je immers in de ban houden. Ze ploppen steeds omhoog.  Vaak heb je dat niet eens in de gaten omdat er weinig aandacht voor je gedachten is. Afvallen met een goed en blijvend resultaat komt tot stand door acceptatie. Pas wanneer acceptatie plaatsvindt kan er verandering ontstaan en kan er een nieuwe weg ingeslagen worden.                                                Emoties en gevoelens zullen er altijd blijven. Gebeurtenissen in je leven komen en gaan en ze mogen er zijn. Je kunt ze niet wegduwen. Wanneer je er zonder een oordeel naar kunt kijken zijn ze wel aanwezig maar bepalen ze jouw gedrag niet meer. Jij bepaalt vanaf nu je eigen gedrag. De bal blijft gewoon dobberen en jij hoeft geen kracht meer uit te oefenen om hem onder water te duwen. Wanneer je het gevecht met jezelf op gaat geven ontstaat er ruimte voor verandering en nieuwe inzichten . Vanaf nu hebben bepaalde gebeurtenissen geen invloed meer op je gedachten en je gevoel waardoor je gedrag veranderd ( voorheen zou het je aanzetten tot eten ) en het gevolg is dat je een gezond eetpatroon gaat ontwikkelen. Jij je vrijer gaat voelen en lekkerder in je vel komt zitten.

Het leren accepteren van gevoelens is ook een onderdaal van Mindful afvallen.  Mindful afvallen is een krachtige manier om op een doeltreffende blijvende manier af te vallen en een gezonde relatie met eten op te bouwen. Niet vullen maar echt voeden en lekker alles kunnen eten.

In mijn nieuwe programma “nooit meer lijnen wel afvallen”  besteden we ruim aandacht aan gevoelens, emoties en leer je mindful te eten.

De aandacht brengt immers de verandering.         Jeanne

Wil je meer informatie ? kom gewoon een keer bij me langs. Een informatie gesprek is altijd gratis.  Investeer in jezelf, je bent het waard.