Goed Gewicht

Groentegerechten

Groenten

Groenten is zo veelzijdig en is in mijn keuken altijd het hoofd ingrediënt voor mijn maaltijden en recepten. Groenten zitten  barstensvol vitaminen. Vooral Vit  C voor een goede weerstand. In drukke  stressvolle periodes verbruikt je lichaam nogal wat Vit C . Met name je bijnieren hebben dat heel hard nodig om het omdat ze het stresshormoon cortisol te produceren.  Schep dus in stressperiodes of koudere maanden wat extra groenten en fruit op je bord voor een goed weerstand.  Er is er maar een die goed voor jouw lichaam kan zorgen …… DAT BEN JIJ.  

Groenten zijn zo veelzijdig en ze geven je zoveel gezondheid. 

Wanneer ik als kind met mijn moeder en zus in de vakantie mee naar de markt  in de grote stad mocht waren de groenten en fruitkramen al mijn grote favoriet. Wanneer ik nu in het buitenland op vakantie ben dan zit daar zeker een of meerdere keren een bezoek aan de markt bij. Hier word ik geïnspireerd en een beetje hebberig.  
Groenten is mijn favoriet gebleven. Groenten is mijn keukenbasis.
Mijn maaltijd begint met het kiezen van groenten uit mijn voorraad in de schuur of de tas in de berging. Een groentekraam of tas gevuld met kleurige, geurige  groenten, daar word ik nog altijd blij van.

chalenge

Recepten met groenten daar kan ik wel een boek mee vullen.
In deze rubriek geef ik je tips en informatie over groenten en groentegerechten.   

Tips !

Zorg dat je standaard deze groenten in huis hebt. 
Uien, knoflook, winterwortel, prei, een koolsoort, tomaten en komkommer, zoet aardappel, gewone aardappel en pompoen

Kies daarnaast elke week voor elke dag een soort groenten uit. De meest kwetsbare eet je als eerste.  Denk b.v. aan bloemkool, taugé, spruitjes, spinazie, broccoli, sperziebonen, witlof, paksoi, courgette, rode bieten, andijvie, sla, venkel, aubergine, bleekselderij, knolselderij. 

Eet zoveel mogelijk met de seizoenen mee.
Asperges in de winter kan maar zijn zo veel lekkerder wanneer ze in mei vers uit de grond op je bord liggen. 

Kiemgroenten zitten boordevol energie. Taugé , waterkers, kiemgroenten van prei, radijs en brocolie geven je salade net wat meer pit. 

Potten groenten en diepvries groenten is een mooie aanvulling en altijd handig om op voorraad te hebben. 

Blikjes met peulvruchten zoals witte boontjes, kidneybonen, Edamame boontjes, linzen kunnen je soep of salade in een handomdraai gezond verrijken. Grote blikken of gedroogde bruine  of witte bonen zijn handig voor een chili of soep.

Laat de oven het werk doen. Verschillende soorten groenten in een ingevette ovenschaal, garen terwijl jij voor de andere gerechten zorgt. 

Gedroogde kruiden en specerijen in je kast en verse op het aanrecht zorgen er voor dat je van een gerecht lekker je eigen recept kunt maken. 
Basilicum, bieslook, peterselie voor binnen.
Lavas, snijselderij, rozemarijn, tijm en munt voor buiten. 

Wat je na een paar dagen over hebt aan groenten kun je goed verwerken in een omelet, een wok schotel, ovenschotel  of een soep.

Probeer ook eens groenten uit die je niet kent. Op de  markt kun je kleine hoeveelheden vaak los kopen.
Zo kun je makkelijk je groentesmaak uitbreiden.

Het is bijna niet mogelijk al mijn groentegerechten hier te plaatsen. Tijdens het traject “nooit meer lijnen” krijg je van mij een heleboel informatie en wellicht wel inspiratie om lekker aan de slag te gaan met groenten.
Voor heerlijke recepten verwijs ik je ook graag naar de site van PuurGezond. Het platvorm waar bij ik aangesloten ben. Of kijk eens op de site van Pascale Naessens . Zij heeft heerlijke simpele no nonsens recepten.
Groenten zijn onmisbare hulptroepen als je op een gezonde manier af wil vallen.
Naast het langzaam veranderen van je eetgedrag ga je tijdens het traject “Nooit meer lijnen, wel afvallen” heel veel kennis opdoen over gezonde voeding. Hierbij staat groenten voorop. 

Vertrouw in de eerste plaats op jezelf. Met groenten zit je altijd goed en kan er weinig mislukken .