Goed Gewicht

goed voor jezelf zorgen

goed voor jezelf zorgen

zelfzorg

Elke week een bos bloemen, naar de kapper en lunchen met vriendinnen.
Op tijd een bad, vertroetel voetenbad of een dagje spa of sauna.

Dit en nog veel andere dingen worden genoemd wanneer ik met deelnemers van het traject “Nooit meer lijnen, wel afvallen” hoor op de vraag: wat doe je om goed voor jezelf te zorgen? 

Natuurlijk is het heerlijk om deze dingen voor jezelf te doen, je regelmatig verwennen met iets moois, een ontspanningsmoment. Of met sporten of lekker eten, een fijn boek of film en vooral lekker blijven doen. 

Maar wat echt goed voor jezelf zorgen is meer. 

Afvallen begint met goed voor jezelf te zorgen. Jezelf datgene geven en gunnen wat jij je liefste ook geeft en gunt.

Afvallen begint bij de meeste vrouwen met dingen doen die je van buitenaf  opgelegd worden. 
Een dieet, een beweegprogramma. De jurk met het maatje kleiner aan de kastdeur hangt. Maar helaas, dat gaat je niet helpen. Niet op de langere termijn. 

Maar wat gaat je dan wel helpen? Gezond gewicht verliezen, afvallen begint met goed voor jezelf gaan zorgen en dat begint met een zoektocht naar wat jij graag wil

Goed voor jezelf zorgen begint bij jezelf leren kennen. Weten wat je wil, wat je belangrijk vindt. Weten wat je fijn vindt en waar je energie van krijgt.
Ook belangrijk is dat jij je grenzen kunt bewaken en je eigen gedachten en dat  overtuigingen je niet in de weg staan. Want hoe vaker jij negatieve gedachten hebt over jezelf of er van overtuigd bent dat jij iets niet kan, je er niet uit ziet,  de ander altijd slimmer is ect. Dan gaat je brein dat steeds opnieuw opslaan en laat het je dat ook geloven.

Wanneer je vaak aan bovenstaande aspecten voorbij gaat kunnen er gevoelens van onvrede, teleurstelling of zelfs haatgevoelens naar jezelf toe ontstaan. Ook kunnen deze gevoelens zorgen voor leegte. 
Je voelt je niet fijn omdat je tegen je eigen ik ingaat. Dat is wat er gebeurt. Wanneer je deze gevoelens negeert worden ze in heel veel gevallen opgevuld met b.v. materiele dingen of je optrekken aan een ander. Ook gokken, shoppen en eten zijn vaak vervangers voor dat wat jij echt nodig hebt. 

Dit alles gebeurt omdat het in je onderbewuste gebeurt en je de gevoelens niet waarneemt. 

Op een gezonde manier afvallen begint met goed voor jezelf zorgen

Over of binnen je eigen grenzen.

Emoties en gevoelens

Gedachten en overtuigingen 

Hoe vaak blijf jij binnen ga jij over je eigen grenzen? Zeg je ja terwijl je nee bedoeld? Ga je toch mee naar het feest terwijl je liever thuis blijft met een fijn boek? Hiermee wil ik niet zeggen dat je nooit aan de verwachting van een ander mag voldoen. Dat bepaal jezelf.  Wanneer je te vaak over je grenzen gaat, kan dat aan je gaan knagen. Het maakt je moe en je humeur kan er onder gaan lijden. Je kunt er onzeker van worden omdat je diep van binnen wel voelt dat je niet voldoet aan je eigen verlangen. Je mag je grenzen aangeven. Niet alleen in wat er van je verwacht wordt maar ook wat mensen over je zeggen of ze te dicht bij je komen. 
Jij hebt het recht om aan te geven wat jij wil. Wat je wel of niet fijn vindt. Dit is niet meteen heel makkelijk als je dat lang niet of misschien nooit hebt gedaan. Zoeken naar wat jij echt wil is dan ook een startpunt wanneer je graag af wil vallen.

Hoe vaak ben je al binnen je eigen grenzen gebleven omdat anderen of jij zelf vindt dat jij er niet overheen mag of kunt gaan? De keuze van je kleding, een dag of meer alleen weg, een studie die heel graag wil doen. Allemaal aspecten waar je aandacht aan mag besteden. Ontdekken wat jij echt heel graag wil geeft zin aan je leven. De positieve gevoelens die je gaat ervaren helpen je om niet meer te vullen met eten maar je te voeden met dat wat je echt nodig hebt. 

Emoties hebben invloed op je gewicht en afvallen. Heb je daar wel eens bij stil gestaan?  Emoties zijn dan ook een belangrijk onderdeel van goed voor jezelf zorgen. Emoties heb je niet voor niets. Emoties hebben je wat te vertellen. Emoties geven aan via een gevoel wat jij nodig hebt. Bij verdriet heb je b.v. troost nodig in de vorm van een arm om je heen, een luisterend oor een knuffel of rust.
Wanneer jij aan je gevoelens voorbij loopt of denkt of geleerd hebt dat je ze niet mag uiten dan is de kans dat je jouw gevoelens op een andere manier gaat compenseren. Je lichaam en je brein willen gewoon dat je wat met de gevoelens doet. Zo werkt dat. Ook hier is eten vaak een ultieme oplossing.  Je emoties weer leren voelen, toelaten en de juiste invulling geven is een hele mooie manier van zelfzorg. Wanneer je gaat oefenen met het toelaten van je emoties zal je merken dat oplossingen als eten niet meer nodig zijn. Je krijgt immers oplossingen die er echt toedoen. Oplossingen die waardevol zijn en je geven wat je echt nodig hebt.  Een ander aspect om beter voor jezelf te zorgen is gaan onderzoeken of alles wat je denkt wel klopt.

Helpen jou gedachten en overtuigingen je bij het afvallen?  Hier heb ik het over gedachten en overtuigingen die vaak als vaste patronen zijn ingesleten. Overtuigingen die belemmerend werken zoals: Dat kan ik toch niet. Daar ben ik zwak in. Zo doe ik het al jaren. Zo ben ik nu eenmaal. 
Overtuigingen en gedachten die jou niet helpen om af te vallen. Belangrijk is het dan ook om je gedachten te gaan onderzoeken. Om te luisteren wat ze je te vertellen hebben op momenten dat je bijvoorbeeld toch dat stuk chocolade pakt terwijl je met jezelf hebt afgesproken dat je dat niet zou doen. Klopt het dat je zwak bent?  Nee je bent niet zwak. Je staat jezelf gewoon wat toe.

Afvallen begint in je hoofd

Afvallen op een gezonde manier begint in je hoofd. Stel jezelf om te beginnen de vraag waarom je zo graag af wil vallen. Wat de echte reden is dat je dit wil. Ben je ook bewust van gedachten die er misschien door je hoofd spoken. “Alweer een poging” “dat gaat je niet lukken “of juist positieve gedachten “deze keer pak je het goed aan” “hier krijg ik nu al energie van “

In het traject “nooit meer lijnen, wel afvallen” start je dan ook met deze vraag. Ook mijn boek “nooit meer lijnen” begint met het opsporen van je motivatie. Wanneer je voor jezelf helder hebt waarom je graag af wil vallen of je leefstijl aan wil passen ga je merken dat je gedachten en je overtuigingen om de hoek komen kijken. Zij spelen dan ook een grote rol in het proces wat afvallen heet.  Ook je emoties en gevoelens kunnen van zich laten horen.

Het ontdekken van deze emoties en gevoelens zijn belangrijk wanneer je goed voor jezelf wil gaan zorgen. Jij mag je gevoelens en emoties uiten, je mag boos, gefrustreerd, verdrietig, enthousiast, blij, verveeld, en verwonderd zijn als je deze emoties voelt. Je hebt je emoties niet voor niets. Ze hebben je wat te vertellen. 
Wanneer je ze wegstopt om wat voor reden dan ook blijft je lijf om actie vragen en laat dat nu in heel veel gevallen een actie van opvullen in de vorm van eten zijn. 

Goed voor jezelf zorgen is zoals je leest meer dan blij worden van materiele dingen. Je gedachten en overtuigingen, je emoties en laten zien en horen wat je zelf belangrijk vindt en wil.  Dat  wil niet zeggen dat je egoïstisch bent. 
Goed voor jezelf zorgen is meer dan gezonder eten, meer bewegen en leuke dingen doen . Maar een lekker bad, een goed boek , een mooie bos bloemen en een gezellige lunch met vriendinnen zou ik er zeker inhouden. 

Wil je graag investeren in jezelf, je gewicht en gezondheid? 
Je bent welkom voor een vrijblijvend gesprek in mijn praktijk of online. Kunnen we samen kijken waar ik je bij kan helpen.