Goed Gewicht

een goede voorbereiding is het halve werk

afvallen is als een marathon

Afvallen is als een marathon

En weer zag ik de overeenkomsten met de marathon en afvallen. Dit jaar stond ik vol trots voor de dertigste keer mijn lief aan te moedigen bij de halve marathon van Eindhoven. Diep respect voor alle deelnemers. Bewegen vind ik heerlijk maar hardlopen is aan mij niet besteed. Ik sta al jaren te klappen en aan te moedigen. Als ik met mijn de rugzak met droge kleding naar de finish loop en de zweetlucht mijn neusgaten binnendringt zie ik fitte en zeer vermoeide lopers. Lopers die staan te lachen en te kletsen. Lopers die happen naar adem en vergaan van de pijn en zeggen: dit nooit meer.
Elk jaar zie ik weer de overeenkomsten met een hele, halve of tien kilometer hardlopers en afvallen. Tijd om dit eens op papier te zetten en met je te delen.

De overeenkomst met afvallen en een marathon lopen

Het resultaat. Een hele of halve marathon uitlopen.

Je koopt een paar hardloopschoenen en een hele gave outfit en je gaat rennen, 42,195 km.
Je snapt met een zin dat dat zo niet werkt. Zo gaat een echte marathonloper niet te werk.
Er is over nagedacht. Zij zal op een of andere manier geïnspireerd  zijn om te gaan hardlopen en is op zoek gegaan naar de innerlijke motivatie.
Zij zal zoeken waarom zij dat wil echt wil. Is het een uitdaging die je aangaat met een collega of denk je dat het gezond is? Staat het op je bucketlist of loop je voor een goed doel?  

Herken jij dit met afvallen? Je leent een afvalprogrammaboek van je vriendin of plukt er een van internet en je begint.
Zo werkt het helaas niet. Het zal je niet brengen wat je verwacht.
Wanneer je af wil vallen zul je op zoek moeten naar waarom jij dit wil?. Wil je dit voor je gezondheid of dat je wil voldoen aan een ideaalbeeld. Wil je het omdat je vriendinnen het ook allemaal doen of dat je partner je graag weer in bikini ziet?

De voorbereiding  

Je herkent de lopers die goed zijn voorbereid. Ze rennen als hertjes hun kilometers. Zo herken ik ook de afvallers die goed zijn voorbereid. Ze hebben hun doel goed uitgediept. Hoe helderder jij je doel hebt makkelijker het afvallen gaat. Ze blijven op gewicht zonder dat ze zich van alles moeten ontzeggen. Het kost ze als het ware geen enkele moeite.

Je herkent ook de ik-moet lopers, de ik zal eens laten zien dat ik het kan lopers en de ik zeg A dus ook B lopers. De taferelen van zwalkende en spugende, inmiddels wandelende of strompelende lopers die ik zie, bespaar ik je. Een ding is hier duidelijk. Een heel groot deel van de moeters en de kunners lopen een volgende keer niet meer mee. Het ieders eigen keuze maar de aanslag op je lichaam, de (blijvende) blessures en de mentale erfenis is voor vele niet te overzien. Een tweede run zal er voor deze deelnemers vaak niet meer inzitten. Herken je al wat overeenkomst.

Wanneer je onvoorbereid aan een afvalprogramma begint is de kans groot dat je wel afvalt maar in korte tijd ook weer aankomt. Hierdoor raakt je lichaam behoorlijk van slag. Wist je dat door een keer een crach dieet je stofwisseling zo verstoord kan raken dat het een tot 6 jaar duurt voor het weer hersteld is. In die tijd probeer je uit alle macht weer om af te vallen en ontstaat het jojo-effect. Niet alleen fysiek wordt het zwaar maar wat denk je dat je mentaal te verwerken krijgt? Je kunt gaan twijfelen aan je doorzettingsvermogen en je zelfbeeld kan er onder gaan lijden.

Maak een plan.

Je weet waarom je het wil. Nu kun je een plan gaan maken.

Je gaat doelen maken om bij het resultaat te komen. Wanneer wil je het doel bereikt hebben. Ben reëel en neem de tijd. 42,195 km ren je niet binnen 3 maanden. Je zal moeten gaan trainen in kleine blokken.

Wanneer je op een gezonde manier af wil vallen zijn kleine haalbare stappen een goed plan. Een aanpassing per week invoeren werkt beter dan alles tegelijk. Je lichaam wil het liefst in de oude vertrouwde modus blijven en haakt af als er te veel verandering plaats vindt. Gaat het een dagje niet zoals je zou willen? Morgen weer een dag.  

Hoe is je mindset?

Hoe denk je over jezelf? Ben je overtuigd dat dit je gaat lukken of zijn er overtuigingen die je tegenhouden. Het kan zijn dat er vaak tegen je gezegd is dat je geen volhouder bent. Je kunt hier zelf van overtuigd zijn geraakt en dat kan je belemmeren in je doel. Het kan ook zijn dat je van jezelf vindt dat je moet volharden omdat je dat in je opvoeding hebt meegekregen. Je loopt omdat je dat hebt afgesproken met een ander of met jezelf maar dat eigenlijk liever niet wil. Hier bepalen je gedachten je gedrag.

Zo gaat dat ook met het veranderen van je eetgewoontes en je gedrag wanneer je op een gezonde manier af wil vallen. Je gedachten bepalen je gedrag dus zul je hier eerst goed op de hoogte moeten zijn over hoe jij over jezelf denkt. Wanneer er veel belemmerende overtuigingen jou in de weg staan en jij je er niet van bewust bent, wordt afvallen een heel moeizaam proces.

Zoek informatie en goed materiaal

Wanneer je een marathon wil gaan lopen is het belangrijk dat je informatie zoekt over de opbouw van een trainingsschema, je voeding, kleding. Kies het materiaal wat bij jou past. De flitsende hardloopkleding en peperdure schoenen die beloven dat je zonder inspanning kunt lopen en jij op wolkjes de finish haalt? Dit is een grote illusie. Je zal het toch zelf moeten doen.

Zo ook als je af wil vallen. Laat je goed informeren. Alle en ik zeg het nog een keer. Alle diëten zijn maar tijdelijk. Wat je ook gaat doen. Wanneer een dieet zou helpen was iedereen toch al slank. Het is meer. Afvallen is meer dan minder eten en meer bewegen. Het is een zoektocht en daar kunnen vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Het kan b.v. stress zijn of slaaptekort, verstoorde hormonen (door crash diëten) en nog veel meer. In de zoektocht kan ik je heel goed helpen. Zou je dit graag willen? Klik dan hier.  

Ga voor een maatje!

Hardlopen in je eentje is voor de meeste mensen vooral in het begin niet weggelegd. Een loopgroep, loopmaatje, trainer of coach is in de beginfase erg belangrijk.  Je kunt alles vragen, ze geven je de juiste informatie. Ze stimuleren en motiveren je. Ze peppen je op als je er even doorheen zit. Ze laten je inzien wat je zelf kunt. Ze geven waardevolle adviezen en leren je vooral te luisteren naar je eigen lichaam. Niets is zo belangrijk als het laatste.
Ook bij afvallen is dit het allerbelangrijkste.

Zoek een goede coach en luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft!

Leren luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Een blessure oplopen wanneer je niet getraind aan een marathon begint kan je jaren van herstel kosten.
Zomaar beginnen aan een dieet kan je stofwisseling zodanig verstoren dat het een tot zes jaar nodig hebt voor herstel. In die jaren ligt jojoën op de loer met het risico dat herstel steeds langer gaat duren. Het is maar dat je het weet.

Je snapt waar ik heen wil? Precies. Afvallen is als een marathon.
Stel een doel, maak een plan, verdiep je in je mindset, verzamel informatie, kies de juiste materialen en het allerbelangrijkste:
Kies een maatje, een coach, die jou de juiste informatie geeft. Die jou de juiste stappen laat zetten. Die je oppept als het nodig is. Die naar jou luistert en jou naar je eigen lichaam leert luisteren. Je lichaam heeft je alles te vertellen wat het nodig en niet nodig heeft. Wat het wil en vooral ook wat het niet wil. In deze onderdelen kan ik je heel goed helpen. Jou helpen om te werken naar een blijvend goed en gezond gewicht. Een gewicht wat bij je past en een fijn lichaam waar jij tevreden mee mag zijn  Daar kunnen we samen aan werken.

Wanneer je wel afvalt maar ook steeds weer aankomt is het tijd dat jij jezelf serieus gaat nemen. Dat je goed voor jezelf gaat zorgen. Ik kan je hier in bijstaan zodat jij nooit meer hoeft te lijnen maar wel af gaat vallen. Ik geef je alle aandacht en neem ruim tijd voor je en ik vind het belangrijk dat jij dat jezelf ook gunt.

Gaan we samen voor de eerste training? 
Meer informatie vindt je op www.goedgewicht.eu of neem direct contact op via www.goedgewicht.eu/contact