Goed Gewicht

December. Feestmaand. Ja, nee, veel, vol en moeten

 

December. Feestmaand. Ja, nee, veel, vol en moeten.

December, geen maand zo vol als de decembermaand met al zijn feesten.

Maar is het altijd feest ?

Ze kwam binnen in mijn praktijk en bij de vraag hoe het de afgelopen twee weken gegaan was vloeiden er tranen. Boos was ze op zichzelf omdat ze de eet folders, kerstversieringen gezellige gezinsplaatjes niet meer kon zien zonder er een vervelend gevoel bij te krijgen. Om dit vervelende gevoel weg te krijgen at ze vaker weer haar favoriete lekkers dan haar lief was. Ze wilde het niet meer. Op mijn vraag wat ze dan niet meer wilde kwam meteen het antwoord vanuit het diepst van haar gevoel. Altijd moeten doen wat  anderen willen. Alle feestdagen “samen” zijn.

Moeten doen wat anderen willen  is wat anders dan samen zijn met anderen.

Samen zijn is waar het bij veel mensen om draait met de feestdagen. Dat kan heel gezellig zijn  maar als het samen zijn veranderd in een samen moeten zijn, wordt het een ander verhaal. Kerst zit volgepland van voor naar achter en je kunt zelf geen kant meer op. Vaak zijn het tradities die kost wat kost in stand gehouden worden tot het moment komt dat het samen zijn veranderd in samen moeten zijn. Het Kerstdiner wordt je voorgeschoteld en je wil vooral de gastvrouw en heer niet teleurstellen dus je eet meer dan je eigenlijk zou willen. Je bent geen keuken prinses maar je moet wel voor een gerecht zorgen. Je bent niet goed in organiseren ( wel in heel veel andere dingen ) maar het moet dit jaar wel bij jou omdat het jouw beurt is. Wordt er ook nog een dresscode voorgesteld waar jij je helemaal niet fijn bij voelt dan kun je aardig met jezelf in de knoei komen. Toch voldoe je weer aan alle verwachtingen van de ander want je wil geen moeilijkheden veroorzaken en het moet vooral gezellig blijven. Inmiddels zit je hoofd vol van het velen moeten en echt genieten is er niet meer bij.

Feestdagen zitten vol van moeten. Voldoen aan de wensen van een ander.  In de meeste gevallen geven we toe aan de wens van de ander om deze niet teleur te stellen en de ander geen vervelend gevoel te geven. Want wat als jij nee zegt ? Tja, dan moet de ander zelf na gaan denken over,  hoe het nu dan moet of  of wat dan ? Een tegenreactie kan bij jou weer een schuldgevoel oproepen en  dat is precies wat je niet wil. Het gevoel dat jij de schuld bent van een verstoorde situatie. Voor de zoveelste keer zeg je weer ja met je hoofd terwijl je hart heel hard nee roept.

Maar sta eens even stil, is dat echt zo ? Ben jij de schuld van een verstoorde situatie ? Nee, jij bent niet de schuld. Er is hier niemand schuld maar we hebben allemaal onze eigen ideeën en verlangens. Onze eigen patronen en tradities, die mag je ook beleven op jouw manier. En je bent niet egoïstisch als je een keer voor jezelf kiest en dat is niet alleen in december. Feestdagen zijn van en voor iedereen, dus ook voor jou. Een keer afwijken of kiezen voor jezelf geeft uiteindelijk ook bij de ander meer ruimte om te ervaren wat die kan of wil. Er kan voor iedereen meer ruimte en vrijheid ontstaan en wil je een andere keer wellicht weer “samen” zijn zonder dat het voelt als moeten.

Wil je graag wat veranderen? Doe het dan. Verander je niets dan blijft het zoals het altijd was. Maar doe vooral dat waar jij je prettig bij voelt. Nee, het is niet altijd gemakkelijk maar het doorbreken van een jarenlange traditie kan een hele positieve uitwerking hebben en niet alleen op jou.

December is voor mij een maand van gezelligheid en ontmoeten. De hele maand (niet alleen december) staat hier voor open. Maar vooral ont moeten, geen druk en geen verplichtingen. Aandacht voor de mensen die me  lief zijn, die dicht bij me staan of juist al een hele poos wat verder weg waren.

Samenzijn met mijn gezin, terugblikken en vooruit kijken. Stilstaan en dankbaar zijn. Het is voor mij altijd weer een bijzonder moment dat er weer een heel nieuw blanco jaar voor de deur staat waarvan je niet weet wat het gaat brengen. December vooral een maand van ontmoeten en ont  moeten.