Goed Gewicht

De vele voordelen van boerenkool !!

 

De vele voordelen van boerenkool.  


Boerenkool is één van de gezondste en meest voedzame plantaardige voedingsmiddelen die bestaan .

Een portie boerenkool van 70 gram rauw bevat 134% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid Vit C. Dat is meer dan een sinaasappel en het bevat meer calcium dan een glas melk. Het zit vol vezel, bevat eiwit en is goed voor hart en bloedvaten omdat het ook een hoeveelheid Omega 3 vetzuren bevat. 

Maar wist je ook dat boerenkool cholesterolverlagend werkt ? 

Boerenkool werkt cholesterolverlagend. Een van de cholesterolen  wordt gebruikt om galzuren te maken en vet te verteren.  Je lever verandert cholesterol in galzuren die  vrijkomen  in het spijsverteringsstelsel wanneer we een vette maaltijd eten. Wanneer al het vet is opgenomen en galzuren hebben gedaan wat ze moeten doen , worden ze opnieuw opgenomen in de bloedbaan en opnieuw gebruikt.

Stoffen, ( galzuurbindende harsen )  kunnen galzuren binden in het spijsverteringsstelsel en voorkomen dat ze worden her opgenomen in het lichaam. Dit vermindert uiteindelijk de totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam. Boerenkool bevat van nature al galzuurbindende harsen, die er voor zorgen dat het cholesterolgehalte verlaagd en kan er toe bijdragen op een verlaagde kans op hart en vaatziekten. .Gestoomde boerenkool heeft een zeer hoog galzuurbindende effect. Gestoomde boerenkool is in feite 43% zo krachtig als een cholesterolverlagend medicijn dat op deze manier functioneert(13).

Boerenkool kan  evenals andere kruisbloemige ( denk aan spruitjes, broccoli ) door de verbindingen die ze bezitten een beschermende werking hebben tegen kanker.

Boerenkool bevat de volgende vitaminen en mineralen.

Vitamine A:.is belangrijk voor botten, haren, nagels en afweersysteem

Vitamine K: voor de stolling van het bloed.

Vitamine C: nodig voor opname van ijzer, bindweefsel en belangrijk voor het afweersysteem

Vitamine B6: belangrijk voorde stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren.( bouwstenen van eiwitten.)  Het reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Koper: belangrijk bij de vorming van pigment en vorming van bindweefsel.

Calcium: is nodig voor opbouw van botten, haren, nagels. Een portieboerenkool levert meer calcium dan een glas melk

Kalium: zorgt samen met natrium voor de bloeddruk, het werkt het bloeddruk verhogend effect van natrium tegen. Het zorgt ook voor overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren.

Magnesium: is nodig voor overdracht van zenuwprikkels en het samentrekken van spieren.  Magnesium is een belangrijk mineraal bij het bestrijden van diabetes type 2. en heel belangrijk in stressvolle periodes.  Stress slurpt n.l. magnesium.

Als laatste wil ik je nog meegeven dat boerenkool een prima gezond voedingsmiddel is om dagelijks te gebruiken als je graag af wil vallen. Het bevat vocht, vezel en eiwit en levert amper calorieën.  Alle vier belangrijk bij het behalen van een gezond gewicht.

Boerenkool als stamppot met zoete aardappel of als salade. Boerenkool in een smoothie of als chips . Boerenkool is zeer veelzijdig dus zet het lekker vaak op je menu en niet alleen in de winter.  Vries nog snel wat in zodat je nog even vooruit kunt na het winterseizoen.

 

 

 

Plaats een reactie