Goed Gewicht

Amygdala is de waakhond bij je dieet. !!

We hebben het weer overleefd. Van Kerststol naar oliebol. Nog een paar Nieuwjaars recepties te gaan en dan………..De voornemens zijn goed. De sterren staan gunstig dus……. Daar ga je . Op dieet en deze keer gaat het je lukken. Aanbiedingen van slankclubs, dieetgoeroes en sportscholen vliegen je om de oren daarbij opgeteld alle bladen met kant en klare oplossingen ? In een recordtempo ben jij zo slank als een den en kun je de hele wereld aan. Dit wordt een makkie.

Maar weet je, jou lichaam wil dat helemaal niet. Want jij hebt net zoals iedereen een waakhond die het met dat hele snelle afvallen helemaal niet eens is. Je leest het goed, een waakhond, die heel hard begint te blaffen en te waken over jou lichaam. Ik ga het je uitleggen zodat jij ook jouw waakhond rustig kunt laten slapen terwijl jij op een gezonde manier af gaat vallen. Maak hem vooral niet wakker !!!!

Amygdala ( waakhond )is een amandelvormige structuur in onze hersenen. Deze waakhond heeft een scherpe neus voor gevaar en bedreigingen herkent deze in een fractie van een seconde.

Grote veranderingen zoals andere eetgewoonten, extreem bewegen of andere vertrouwde ervaart de waakhond als het uit balans raken en dat wil hij en wij dus echt niet. Wij, de mens houdt van gemak en vooral van gewoontes en vertrouwde patronen. Dat voelt veilig.

Wanneer jij al eerder streng afgevallen bent herkent de waakhond  dat en geeft signalen door aan een ander deel van de hersenen dat er bedreiging is.

Om in balans te blijven treed hierdoor het stress systeem in werking en dat is iets wat we zeker niet willen. Wanneer je blijft doorgaan met grote veranderingen zal het hele stress systeem via vele omwegen in jouw hersenen, constant cortisol aan blijven maken wat een zeer negatief effect heeft op je gezondheid.

* Hoge cortisolniveaus betekent dat je lichaam meer behoefte heeft aan energie.

( fanatiek en snel afvallen zit het lichaam als een stress situatie zodat het lichaam wil vluchten of vechten en daar heb je energie voor nodig ).

Je krijgt meer behoefte aan snelle energie en dat zijn producten die veel suiker en vet bevatten.

* Cortisol heeft ook invloed op het verzadigingshormoon leptine. Zodoende voel je ook minder snel of je genoeg gegeten hebt en ga je door met eten terwijl je genoeg hebt.

* Hoge cortisol niveaus zorgen ervoor dat overschot aan voedsel opgeslagen wordt als buikvet. Dit raken we alleen kwijt als we ons cortisolniveau weer op pijl hebben en onze hormonen weer in balans zijn. Dit kan door goed voor jezelf te gaan zorgen. Zorgen dat de stress verminderd en heel gezond en goed gaan eten. Vooral zorgen dat je hormonen weer in balans komen is een eerste stap .

* Je kunt stemmingswisselingen krijgen, slechter gaan slapen, bloedsuikerschommelingen, verlies van spiermassa en minder gezonde huid en haren.

Je kunt dus beter maar zorgen dat jouw waakhond Amygdala niet wakker wordt en er in hele kleine stapjes   omheen lopen.

Beginnen om aan een gezond eetpatroon te gaan werken, heel voorzichtig veranderingen aanbrengen.

 

Begin b.v. de komende twee weken eens om elke dag echt consequent twee stuks fruit te eten, wissel lekker af en neem er een vast moment voor. Ook als je naar een feest moet of een dagje weg gaat. Neem je fruit mee. Wanneer dit goed gaat voeg je weer wat toe. b.v. drie glazen water drinken per dag of elke avond een half uurtje wandelen, twee x daags 5 minuutjes rust nemen voor jezelf.

Echt wanneer jij kleine stapjes gaat maken komt er beweging en uiteindelijk kom jij bij je doel terecht. Een gezond en vitaal lichaam.

Verandering kan soms eng zijn maar zolang jij dit heel voorzichtig en zachtjes aan doet blijft jouw waakhond lekker slapen en kun jij op je gemak werken aan en gezond en vitaal lichaam.

Jeanne